PODELI

Dr Željko Ranilović, iz Službe za kućno lečenje Doma zdravlja Zemun u autorkom tekstu objaveljnom u listu Danas, upozorava da je rekonstruisani Trg republike opasan po zdravlje.

“Ako stavimo po strani dizajn i izgled Trga republike, želim da kao lekar istaknem koliko je ovaj koncept opasan po zdravlje ljudi i bio vam zahvalan da objavite i u elektronskom i u štampanom izdanju”, piše dr Ranilović.

“Tokom vrelih letnjih meseci osobe koje boluju od epilepsije neće smeti da pređu preko Trga republike, jer kada se nađu pod otvorenim suncem, sa visokim nivoom UV zračenja, preti velika opasnost da im fotostimulacijom bude isprovocoiran epi napad. Ovu opasnost višetruko povećava vreo beton koji koji je svuda okolo. Takođe, astmatičarima će biti strogo zabranjeno da provode vreme na trgu, jer zbog izrazito suvog i vrelog vazduha, sa niskom koncentracijom kiseonika, moguće je isprovocirati astmatični napad. Za kardiološke bolesnike u letnjim mesecima samo jedan prolazak kroz trg može se završiti fatalno, zbog naglo nastale generalizovane vazodilatacije (širenja) svih krvnih sudova, popuštanja srca i kardiogenog šoka sa smrtnim ishodom”, upozorava doktor.

“Kao lekar, apelovao bih na sve građane da ako mogu nađu alternativni put do svojih odredišta, a ako nemaju alternativu, tokom prolaska kroz trg obavezno nose flašu sa vodom sa visokim sadržaje elektrolita natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, i polarizovane naočare za oči”, napisao je dr Ranilović.

Izvor: Nedeljnik, Danas