PODELI

Osnivač dinastije Juan koja je dugo vladala Kinom i čovek od čijeg vremena je Peking glavni grad Kine, Kublaj-kan, veliki mongolski zavojevač, izjašnjavao se kao Crnogorac, tvrde najnovija naučna istraživanja.

U nedavno otkrivenim pismima Marka Pola, stoji da je Kublaj-kan(Visoki gospodin) sebe smatrao Crnogorcem i da je koristio neke od “sklavinskih” reči, koje su Marku bile poznate zbog lokalnog slovenskog stanovništva u Veneciji.

Tako Marko Polo tvrdi da kada god bi sedali za trpezu da je Kublaj-kan govorio: “śjedi Marko”(šjedi Marko).

Marko Polo je jednom prilikom, kako stoji u pismima, napomenuo Kublaj-kanu da njegovo ponašanje i pojedine reči kao i crnogorska kapa, koju je nosio u svečanim prilikama, neodoljivo podsećaju na običaje Crnogoraca koji žive nedaleko od Venecije. Tada se Kublaj-kan zaplakao i ispovedio Marku da je on Crnogorac te da je kao dete otet od mongolskih hordi koje su opustošile Evropu, i da zbog toga kao usvojeno dete nije imao pravo da nasledi đeda Džingis-kana na prestolu mongolskom.

Zbog okolnosti da je njegov brat nasledio liderstvo, Kublaj-kan se okrenuo osvajanja prema istoku, prema Kini i tako je jedan Crnogorac postao rodonačelnik čuvene kineske dinastije Juan.