PODELI

Sve veći jaz između pojave i izjava vladike Grigorija Durića pre i nakon 2005. godine stvorio je polemiku na internetu, kako među pristalicama, tako i među pobornicima vladike.

Podsećanja radi, vladika Grigorije je nekada bitno drugačije izgledao. Imao je dugu bradu, dugu kosu i asketski izgled monaha. Bio je pripadnik takozvane „konzervativne“ struje srpske pravoslavne crkve. Njegove izjave su sledile davno utvrđen tradicionalni put.


2005. godine vladika odlazi na put u Ameriku odakle se vraća bitno promenjenih stavova i izgleda da bi danas bio potpuno drugi čovek. To je povelo mnoge polemike i uzburkalo strasti sve do skora, kada je Wikileaks Srbija izbacila poverljivi dokument. 287GRX-12 Mladen je kodni naziv dokumenta koji se sastoji iz transkripta razgovora ljudi iz američkog Pentagona i njihovih presretnutih mejlova.

U dokumentu se navodi da je vladici Grigoriju ugrađen čip najnovije nanotehnologije u glavu. Preko tog čipa slanjem programiranih naredbi oni u potpunosti kontrolišu vladiku – od izgleda pa sve do ponašanja i govora. Tajni plan Amerikanaca i njihovih stručnjaka je da naprave razdor u srpskoj crkvi pravljenjem podele na ultraliberalni i ultrakonzervativni deo. Tako podeljena crkva bi otišla u raskol što je i njihov krajnji cilj. Vladika Grigorije je zbog svoje harizme odabran za predvodnika ultraliberalne struje i preko čipa samo ispunjava naloge Pentagona.