PODELI

Naš verni čitalac i zatvorski čuvar u Ševeningenu, koji je želeo da ostane anoniman, izvesni Brojgel Dajk iz Haga, poslao nam je mejl u kom tvrdi da se Vojislav dr Šešelj i sada nalazi u haškom zatvoru u Ševeningenu.

Kako piše Brojgel, lično on zadužen je za Šešelja kao zatvorski čuvar i niko drugi od čuvara ne sme da posećuje ovu zatvorsku ćeliju. Brojgel mu donosi lekove, hranu, dnevne novine i sve ostale potrepštine.

Šešelja u zatvoru drže izolovanog od spoljnog sveta tako da on praktično i ne zna da u Srbiji deluje njegov dvojnik. Dnevne novine koje mu se dostavljaju, prethodno prolaze proveru, da se slučajno ne bi potkrala neka kolumna o političkom životu u Srbiji, u kojoj se pominje aktivnost lažnog Šešelja. Telefonske i sve druge veze su mu prekinute još od kada je lažni Šešelj poslat u Srbiju.

Brojgel ne zna tačno o kakvoj je tu zaveri reč, ali smatra da Amerikanci stoje iza svega, a u to je posumnjao onog dana kad je jedan američki general tražio da pogleda video snimke utamničenog Šešelja, koje je kasnije poredio sa snimcima Šešeljevog dvojnika u Srbiji.

Brojgel, koji je inače bio apolitičan, otkako je na Bi-Bi-Si-ju video snimak povratka Šešelja u Srbiju, počeo je da se zanima za politiku. Pregledao je sve snimke sa suđenja Vojislavu Šešelju i pročitao sav prevedeni materijal o njegovom slučaju. Po njegovom mišljenju, ovaj Šešelj koji je danas u Srbiji, jasno odstupa od ponašanja pravog Šešelja i to se veoma lako može uočiti.

Takođe, ni izgled im nije identičan. Šešelj koji je u Hagu je dosta mršaviji i očigledno bolestan, teško se kreće, slabo jede, obrazi i oči su mu upali i teško govori.

Brojgel tvrdi da je Šešeljev dvojnik američki špijun i da dosledno odrađuje ono što mu se iz Amerike naredi. Tako je podržao Donalda Trampa, a i Tramp je uzvratio podrškom navodnom Šešelju. Zatim, pomogao je HDZ-u da dođe na vlast, što pravi Šešelj, kako smatra Brojgel, nikad ne bi učinio. Takođe je očigledno da Šešeljev dvojnik radi na opstrukciji srpske patriotske opozicije, a poznato je da je pravi Šešelj uvek i svima bio isključivo i jedino opozicija.