PODELI

15 000 bura želi da se preseli iz Južnoafričke Republike u Srbiju, gde planiraju da osnuju poljoprivrednu koloniju i investiraju u ekonomiju regiona.

Južnoafrička Republika se nalazi se na pragu rasističkog rata i ekonomske katastrofe, a upravo su pogromi, rasizam i konfiskacija zemlje koja preti belim farmerima, kao i ubistva farmera doveli Bure u položaj da razmišljaju o masovnoj emigraciji.

Trenutno je 30 burskih porodica spremno da se odmah preseli u Srbiju, a još oko 15 hiljada njih želi isto.

Tročlana delegacija Bura iz Južnoafričke Republike je već boravila u Srbiji i susrela se sa predsednikom Vučićem, koji im je obećao da će naći povoljne lokacije za njihovo preseljenje iz Južnoafričke Republike.

Delegaciju čine profesor teologije Univerziteta Slobodne države i gostujući profesor Univerziteta Groningena u Holandiji Jan Adriana Šlebuš, njegov sin Ediš i snaja.

Prilikom susreta sa Vučićem delegacija Bura je izjavila da pošto Srbi ne žele da žive na selu i bave se poljoprivredom, oni, tj Buri, su spremni da nasele opustela srpska sela i pokrenu poljoprivredu.

Buri su takođe rekli predsedniku Vučiću da su oni upoznati sa srpskom istorijom i tradicijom i da znaju da dok je Srbija bila seljačka poljoprivredna zemlja niko je nije mogao pobediti.