PODELI
Jedini garant fer izbora
Jedini garant fer izbora

Građani Srbije revoltirani su činjenicom da stručno mišljenje Marka Blagojevića, najkompetentnije osobe u Srbiji kad je reč o izborima, nisu mogli da čuju tokom predizborne kampanje, a po svemu sudeći, neće moći da ga čuju ni nakon izbora. Stoga su, kao najhrabriji izraz građanskog bunta, pokrenuli peticiju na sajtu „peticije24.com“, koju će uputiti Republičkoj izbornoj komisiji.

Cilj ove peticije je da se prikupi minimum 50.000 potpisa građana sa pravom glasa, koji bi se, najkasnije do subote u ponoć, 23. aprila, najhitnije uputili Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Kako se ističe u peticiji, RIK bi imala dovoljno vremena da Blagojeviću dodeli mesto koje mu u izbornom procesu zasluženo pripada i time omogući stvarni legitimitet izbora koji nas očekuju 24. aprila.

„Marko Blagojević je od samih početaka Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), od avgusta 1997. godine, uključen u rad te neprofitne i filantropske organizacije. Izbori bez Marka jednostavno ne mogu da se nazovu izborima, ma koliko dobro bili organizovani. Njegove neprocenjive analize izbornog procesa i pronicljiv pogled, godinama ulivaju poverenje kod svakog čestitog građanina ove zemlje“, navodi se na sajtu „peticije24.com“.

„Nakon nezampaćenih poplava koje su u maju 2014. pogodile Srbiju, Blagojević je izabran za predsednika Kancelarije za obnovu i pomoć područja pogođenih poplavama. Na tom poslu je, kao i u CeSID-u, još jednom pokazao kako se pošteno i nadasve nepotkupljivo mogu obavljati i najsloženiji državnički zadaci.

Sada, kada ga je poplava izbacila, oči miliona građana Srbije biće u izbornoj večeri i noći uprte u male ekrane tragajući za njegovim likom. Građani će poželjet’ Marka, ali Marka nigde biti neće! Ne dozvolite da se tako nešto dogodi – potpišite peticiju, jer je prisustvo Marka Blagojevića u kontroli izbornog procesa jedini način da Srbija ima fer i poštene izbore“, zaključuje se u peticiji.