PODELI
Dogovor crkve gradi!

U dokumentu koji je patrijarh srpski poslao papi Franji, a sa čijim sadržajem nas je upoznao izvor blizak našem patrijarhu, od pape i rimokatoličke crkve traži se da se izvini za Jasenovac, da Stepinac ne bude proglašen za sveca i prva tranša od 80 miliona evra za obnovu i gradnju crkvi po KiM i Beogradu, kao i gradnja banjsko-rekreativnog odmarališta na periferiji Beograda, u naselju Dedinje.

Druga tranša od 20 miliona evra, uložila bi se u marketinške svrhe, a cilj je da se narodu u Srbiji papa prikaže kao jedini spasitelj posle patrijarha, koji će Srbiju izvesti na pravi put, kao i za aktivnu kampanju protiv izbeglica, koje su najviše krive za dosadašnji nedolazak svetog oca Franje.

Tu je dodat i jedan aneksić ugovora, u kom patrijarh traži od pape da mu se napravi jedan patrijarhomobil, kojim bi mogao da obilazi građevinske radove kada krene izgradnja, kao i konak u Vatikanu, gde bi crkvene perjanice mogle da odsedaju pri važnim sastancima na relaciji Vatikan-SPC.

I druga strana tražila je neke ustupke, pa je zatraženo da se pri poseti Srbiji organizuje i zajednička služba u kojoj bi se pričestili papa i patrijarh, što bi bio simbol ujedinjenja. To je od strane SPC prihvaćeno sa oduševljenjem, jer bi to stavilo SPC na mapu svetskog pitanja crkava, čak i ispred Moskovske patrijaršije.

Ovo su jedni od uslova za posetu pape Srbiji i za podršku dijalogu rimokatolika i pravoslavnih, koji se vode na liniji Vatikan-Moskva via Carigrad.

Naglašavamo da ovo nije ništa novo i protivno praksi crkve, pošto su se ovakve stvari u manjem obimu već dešavale. Crkva je prihvatila mnoge grešnike, koji su svoju ružnu sadašnjost otplaćivali kroz izgradnju crkvi, raznim prilozima, a mnogi su za svoja dela bili nagrađeni i ordenjem.