PODELI
Komšije, komšije, šta bi da ve nema...

Udruženje građana „Sreća u porodici“ (SUP) dostavilo je Skupštini predlog novog zakona, po kom će svim građanima biti zabranjeno da uveče spuštaju roletne na svojim stanovima ili kućama.

Cilj ovog zakona, prema rečima Dragana Radonje, glavnog čoveka SUP-a, jeste smanjenje kriminaliteta, nasilja u porodici, i drugih negativnih pojava u našem društvu.

– Kad su vam roletne podignute i svako može da vas vidi, vi nećete da bijete ženu ili gledate porno filmove, na primer. Jeste da kupatilo ostaje zona van domašaja komšijskog pogleda, ali radimo i na prevazilaženju ovog problema. Naravno, ovaj će zakon podrazumevati i da svetla u kućama ne smeju biti ugašena pre deset uveče, kako bi ova mera uopšte i imala smisla. Ovo će, pored pozitivnih efekata na moral i smanjenje kriminaliteta, doprineti i razvoju elektronske industrije, jer će se sijalice trošiti mnogo više nego do sada.

Predstavnici policije kažu da sa predlogom zakona nemaju ništa, ali da podržavaju svaku meru koja vodi smanjenju kriminaliteta, posebno kad građani kontrolišu jedni druge i sami sebe.

Saopštenjem se oglasilo i udruženje „Manijaka u parkovima“ (MUP), koje daje punu podršku ovom zakonu.

Prema njihovim rečima, MUP se uvek zalagao za transparentnost u svakom pogledu, a ovaj zakon će biti korak u smeru pune transparentnosti svačijeg doma. Prema rečima MUP, ako građani transparentnost zahtevaju od vlasti, red je da počnu od sebe i svojih domova, i na delu pokažu principijelnost.