PODELI

Kako saznajemo, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZZ) potvrdila je jutros da je broj nezaposlenih pao na 0%.

Kažu da je ovo neverovatan uspeh, s obzirom na to da ovo nije uspelo ni jednoj zemlji u svetu.

– Pa kako i da ne budemo uspešni, kada nam je plan i program koji smo zacrtali to omogućio – kaže za Zicer šef beogradskog odeljenja za škartiranje nezaposlenih u NSZZ, Rajko Trbušina.

– Radilo se punom parom, neumorno smo nalazili našim ljudima posao u inostranstvu, dosta njih smo izbrisali sa spiska nezaposlenih, pošto znate, nismo ni mi naivni, idemo po pijacama, i tako. Npr. ja sam video komšiju kako prodaje na pijaci stare stvari iz stana, a vidim da je kod mene prijavljen na evidenciji. Pa ne može tako ljudi moji, hoćete stalno da budete na državnoj sisi, e pa neće da može. Odmah sam ga izbrisao i stavio mu zabranu od dve godine da ne može da mi se pojavi na birou, čak sam i njegovu sliku okačio na vrata, da ga čuvari prepoznaju, ako pokuša da uđe.

– Ili, bilo je slučajeva, na primer, tu jedan nesrećnik ima završena tri fakulteta i taj me već četiri godine muči, dolazi stalno na sastanke i traži mi posao u struci. Pa da li je on normalan?!? I na kraju sam poludeo, rekao sam mu – Čoveče, tebe je država odgajila, platila ti da završiš tri fakulteta i ti sad preko hleba tražiš pogaču.

– Vidim da je, između ostalog, završio i ekonomiju, ja mu onda ponudim da bude prodavac u trafici, jer gde će bolje da izuči ekonomiju u praksi, nego tu. Međutim, nisu hteli da ga prime, bilo je mnogo kandidata na to primamljivo mesto, ipak je plata 19 hiljada, a i on je imao više kvalifikacija nego što se traži. Ali šta ja tu da radim?!? I njemu sam dao zabranu od dve godine, da malo ohladi glavu, očigledno se previše zagrejala od toliko učenja.

– Sve u svemu, ponosni smo na ovaj uspeh, a telefoni su nam se usijali, čak i mnoge strane zemlje zovu, raspituju se, želeli bi da dođu i vide to čudo, mole da im prenesemo naše znanje i iskustvo – kaže Trbušina.

Ipak, kako Zicer saznaje, na kraju dana se ispostavilo da je softver NSZZ zakazao zbog virusa koji je u sistem ušao preko igrice „pasijans“, napravio zbrku i tako izbrisao broj 6 koji je stajao ispred nule.