PODELI

…a nadasve, hvala svim novinarima koji „ne kleče“!

Dnevne novine „Blic“ prenele su danas u svom štampanom izdanju odlomak našeg teksta „Đorđe Vukadinović: Koalicija DSS-Dveri će osvojiti 15%“, objavljenog na stranicama „Zicera“, 5. februara.

Deo Zicerovog teksta objavljen u "Blicu", bez navođenja izvora
Deo Zicerovog teksta objavljen u „Blicu“

Na ovu „vest“ „Blica“ burno je reagovao Đorđe Vukadinović, u svom tekstu objavljenom danas na sajtu NSPM-a, pod nazivom „Đorđe Vukadinović: Gnusna podmetačina sa plasiranjem navodnog istraživanja NSPM samo još jedan dokaz koliko će kampanja za predstojeće izbore biti prljava i neregularna”.

Citiramo odlomak Vukadinovićevog pisanija upućenog „Blicu“:

Poštovani,

sinoć sam na Terazijama, uz ostalu štampu, kupio i večernje izdanje Vašeg lista za sredu 17. februar i slučajno ga pred spavanje prelistao. I na stranici 4. na svoj užas i nevericu video krupnim slovima naslov: Vukadinović: DSS-Dveri na 15,4 odsto. U prvi mah nisam mogao da verujem, ali, nažalost, nije bilo nikakve dileme. Navodi se moje ime i „istraživanje Nove srpske političke misli“, kao i neke besmislene cifre koje nemaju ama baš nikakve veze sa našim istraživanjem, niti sa realnošću (SRS 2,3 odsto, DS na ivici cenzusa, SPS na 5 odsto itd…).

Ne znam kako je ta „vest“ stigla u Vaše novine, niti iz koje kuhinje dolazi – mada bih možda mogao da naslutim i da pretpostavim ko su nalogodavci i autori. Ali odakle god da je pomenuta lažna vest potekla, i ko god da Vam je tu glupost podmetnuo, moram sa žalošću konstatovati da sam zaprepašćen stepenom neprofesionalnosti koju ste pokazali.”

Đole je moj drug
Đole je moj drug

Ekipa Zicera ovom prilikom zahvaljuje novinarima „Blica“ što su još jednom plastično pokazali kako neprofesionalizam dosledno uništava srpsko novinarstvo. Takođe im zahvaljujemo što iz dana u dan srozavaju svoj ugled, što nas posebno raduje.

Hvala im i zato što nisu naveli izvor citata koji su preneli. Hvala im i zato što ga verovatno nisu ni tražili, čime su bolje nego što bismo mi sami to učinili, predstavili jedan od ciljeva zbog kojih pišemo satirične tekstove, a to je – razobličavanje srpskog medijskog blata.

Na nesreću srpskog novinarstva, „koje ne kleči“, ovo je samo jedan od mnogobrojnih gafova – uporno prenošenje tekstova bez navođenja izvora kao i uzimanje satiričnog teksta kao izvora relevantnih informacija.

Setimo se samo kako je nedavno izmišljena vest o De Niru, koji žarko želi da glumi Slobu i Dražu, obišla sve srpske medije, uključujući Tanjug i Dnevnik RTS-a.

Šta reći, kakvu poruku poslati?

Posle učestalih ispada naših novinara, koji „ne kleče“, Bata Gašić ima sve izglede da postane narodni heroj.

Mi ćemo, naravno, nastaviti da uveseljavamo svoju publiku satiričnim tekstovima, jer je satira jedno od retkih preostalih oružja koje je ostalo ovom narodu. Otežavajuća okolnost nam je ta što su se satira i stvarnost izjednačile, ali ipak – mi ne odustajemo.

Lažnom Vlahu poručujemo da se ne nervira odviše. Da nije bilo osnova, ne bismo ga ni potkačili!

Što se tiče njegove paranoje „o kuhinji iz koje sve ovo dolazi“, odmah da mu razvejemo crne misli – nema nikakve kuhinje, mi nismo Džejmi Oliver, mi smo samo satiričari.

„Blicu“ poručujemo da samo tako nastavi, a pre svega im zahvaljujemo za ovu iznenadnu i neočekivanu promidžbu našeg portala, što će nas približiti tome da konačno nešto zaradimo od našeg poigravanja sa srpskom stvarnošću.

Satira je naša satara!