PODELI
Đole je moj drug

Kako objašnjava jedini objektivni politički analitičar Đorđe Vukadinović, koji je bio nosilac liste NOPO na prethodnim izborima, kad je predstavljao vlašku manjinu, a trenutno je na listi DSS-Dveri, sve agencije koje trenutno rade analize o rejtingu stranaka zapravo ih rade po narudžbini režima.

– Jasno je da su to naručene analize i da tu nema reči ni o kakvoj objektivnosti. Štaviše, može se reći da su to lažne analize koje s jedne strane promovišu vladajuću partiju, dok s druge strane guše bilo kakvu nadu opozicionim glasačima i strankama – navodi Vukadinović.

NSPM je radio istraživanja na reprezentativnom uzorku, kako saopštava Vukadinović, a rezultati tog istraživanja se ni malo ne poklapaju sa rezultatima zvaničnih prorežimskih agencija.

– Prema našim istraživanjima, koalicija DSS-Dveri bi na narednim izborima osvojila 15,4% glasova. SRS ne bi prešao cenzus sa svojih 2,3%, DS je na ivici cenzusa sa 4,8% dok su sve ostale stranke ispod cenzusa, sem SNS-a i SPS-a. SPS bi bio tačno na cenzusu sa 5%, međutim, ni sam SNS ne bi imao više od 30% podrške glasača.

Na naše pitanje kako se istraživanja tako drastično razlikuju, Vukadinović je odgovorio:

– Režimske agencije, manje-više, rade istraživanja u Vojvodini ili okolini Beograda i to u onim mestima za koja se pouzdano zna da su pronaprednjački orijentisana. Mi smo, pak, istraživanja sproveli u Žagubici i okolini, na reprezentativnom uzorku od preko 30.000 Vlaha, zatim u „krugu dvojke“, u Subotici i nešto malo u Raškoj oblasti, tako da su naša istraživanja apsolutno objektivna.

– Naši protivnici nam prigovaraju da ova istraživanja nisu objektivna s obzirom na moje veze sa vlaškom manjinom. Međutim, to uopšte nije tačno. Vlaška manjina nije politički homogena, a može se reći i da je poprilično naklonjena Šešelju, pa ipak, kao što vidite, rezultati su sasvim suprotni od očekivanih – zaključuje jedini nezavisni politički analitičar, koji je trenutno savetnik Sande Rašković Ivić i jedan od nosilaca liste DSS-Dveri.