PODELI

 

Vreme je da Srbija više ne gubi vreme. Odluka da se najkasnije do 2028. godine otvori prvi rudnik litijuma u našoj zemlji je doneta. I budući da je takva odluka stopostotno u interesu Srbije i svih njenih građana, nije je bilo teško doneti.

 

Kao što je to dobro poznato, litijum predstavlja najvažniju kritičnu sirovinu našeg doba. Sirovinu oko koje će se u bliskoj budućnosti voditi ratovi. Srećom, Srbija je bogata litijumom. Ili što bi se narodski reklo – leži na njemu.

 

Iskopavanje litijuma nosi sa sobom značajne ekonomske benefite u šta su se uverile države koje su već započele njegovu eksploataciju.

 

Puna državna kasa od koje bi korist imali svi građani naše zemlje, nažalost, predstavljao je glavni razlog zbog kojeg je ovaj životvoran projekat zaustavljen pre dve godine.

 

Polupolitičari i kvaziekolozi, okupljeni i finansirani od strane zapadnih službi, na šta ukazuju ozbiljne indicije, širili su paniku i sejali strah pričama kako je iskopavanje litijuma veoma rizično za životnu sredinu i da će zbog toga plodna srpska zemlja ubrzo postati jalova i pusta, sva u kraterima – nalik površini Meseca.

 

Međutim, objavljivanjem studije o uticaju iskopavanja litijuma na životnu sredinu, koju je samoinicijativno odradio Rio Tinto, nosilac projekta „Jadar“, stavljena je tačka na dalje širenje tih dezinformacija.

 

Građani Srbije su konačno dobili priliku da čuju prave argumente, a ne samo prazne parole poput „NE DAMO JADAR“ ili „RIO TINTO, MARŠ IZ SRBIJE“.

 

Upravo o tim, naučno dokazanim argumentima popričali smo sa nazavisnim rudarskim ekspertima i geološkim stručnjacima koji su pomogli Rio Tintu u izradi pomenute studije. Njihov stav je jasan i nedvosmislen, poduprt znajem i iskustvom. On glasi:

 

Iskopavanje litijuma nije opasno po životu sredinu, a rudnik se mora otvoriti najkasnije do 2028. godine!

 

Zauzeti stav oni su nam pojasnili sledećim rečima: „Istine radi, svaki projekat u rudarstvu ima nekakvih uticaja na životnu sredinu. Međutim, najavljene garancije na papiru koje treba da nam izda Nemačka biće više nego dovoljna brana ozbiljnijim negativnim efektima rudarenja litijuma.“

 

Prema rezultatima njihovih istraživanja, problem sa iskopavanjem litijuma se krije na drugom mestu. On se nalazi u samoj zemlji, tj. u činjenici da litijum već jako, jako dugo, praktično od samog nastanka naše planete, leži zarobljen duboko ispod površine zemljine kore, te postoji velika i opravdana bojazan da će se on tamo pokvariti.

 

Proračuni koje su uradili ovi nezavisni eksperti su pokazali da je situacija kritična i da se najkasnije do 2028. godine mora krenuti sa njegovim iskopavanjem. U suprotnom, naš litiju će se ubronjiti i pokvariti. A to ne smemo dozvoliti!