PODELI

 

I dok se tenzije izazvane pitanjem da li se izborima za mis žensko telo zapravo stavlja na kantar javnosti, organizatori su bili prinuđeni da toj istoj javnosti saopšte šokantnu vest.

Ovogodišnji izbor za Mis Srbije se poništava!

Vesna de Vinča, organizatorka ove manifestacije u svom opširnom saopštenju za javnost je bez okolišanja navela glavni razlog za donošenje ovako drastične odluke.

Prenosimo vam ga u celini.

„Ovogodišnja ceremonija izbora za Mis Srbije, koja se po prvi put održala u strogom centru Beograda, neće, nažalost, ostati upamćena po dobroj atmosferi i glamuroznom izdanju vip zvanica iz vrha estradnog i političkog establišmenta.

Ne. Ona će ostati upamćena po jednom, slobodno mogu reći, bizarnom razlogu.

Naime, nama je kao organizatorima zamereno što su od približno 400 takmičarki, iz svih krajeva Srbije, koliko se ove godine prijavilo za takmičenje, sve bile devojke.

Ponavljam: devojke. Biološke žene.

Istine radi, postojao je predlog da se nakon finalnog kastinga koji se održao 20. maja i na kojem je izabrano 18 finalistkinja njima pridruže i jedan sredovečni muškarac koji se identifikuje kao žena i jedna osoba koja za sebe tvrdi da je Pegazica – poslednja jednorogica.

Taj predlog je potekao od NVO sektora od kojeg je ujedno i potekla zamerka, kao i pretnja tužbom svetskoj krovnoj organizaciji za izbor misica ako se o njihovu zamerku oglušimo.

Mi smo tu zamerku shvatili i tretirali kao šalu. Sad nam se ta „šala“ obila o glavu.

Ovogodišnji izbor za Mis Srbije je proglašen kao diskriminatorski i mi smo bili prinuđeni da ga poništimo.“

Na samom kraju sopštenja je stojalo sledeće:

„Кud samo nisam poslušala predsednicu ovogodišnjeg žirija, Jelenu Кarleušu, koja je jedina smatrala da zamerku treba da shvatimo ozbiljno, i da među takmičarke ubacimo bar jednu „bradatu četnikušu“ forme radi.“