PODELI

Profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu potpisali su memorandum podrške svom kolegi Dinku Gluhonjiću i najavili da će preduzeti oštre mere na sutrašnjem protestu ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

U saopštenju se navodi da su vrh države i SPC odgovoran za hajku na njihovog kolegu ali da oni to više neće trpeti.

Jedan od potpisnika, profesor Aleksandar Кišjuhas rekao je da teror Beograda više neće trpeti:

– Vojvodina nama Vojvođanima, Beograd srbijanskom pašaluku! – rekao je na pres konferenciji u Medija Centru.

Profesorka Bobana Bodroža je izjavila kako na njihovom fakultetu nisu ugroženi samo Dinko Gluhonjić i Ana Hegediš, već i mnogi profesori:

– Nekada se na našem fakultetu gajila i negovala vojvođanska kultura i antifašistička sloboda govora. Sećam se još vremena kada je kolega Pajtić napisao i odbranio svoj rad na mađarskom jeziku u sred Novog Sada, da bismo danas dočekali da radove moramo pisati isključivo na srpskom jeziku, i to ćirilicom! Pa vi meni recite da li je to normalno i da li mi treba da se osećamo bezbedno?! – izjavila je Bobana.

Jedan od vođa organizacije studenata koji pružaju podršku svom profesoru, Ahmed Sučić, izjavio da će studenti izvesti performans koji će označiti i simbolično raskrštavanje sa nametnutim srbijanskim identitetom u Vojvodini koga su doneli dođoši iz Republike Srpske:

– Spalićemo slike Baje Malog Кnindže i time pokazati da mi Vojvođani ne pristajemo na nametanje ratnohušačkog nacionalizma koji se širi Vojvodinom kao kancer. Dok se ne suočimo sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni u ime srpskog nacionalizma, nikad nećemo imati budućnost u našoj lepoj ravnici. – kazao je Ahmed.

Skup je zakazan za sutra u pet do dvanaest u holu Filozofskog fakulteta.