PODELI

Čest je slučaj da se establišment ili vlast služi strategijom ubacivanja ekstremista u redove protesta kako bi diskreditovali i delegitimizovali pokrete. Ova strategija se može koristiti s ciljem prikazivanja protesta kao nasilnih ili radikalnih, kako bi se odvratile umerene snage ili kako bi se opravdala upotreba sile protiv demonstranata.

Ova vrsta taktike, poznata kao „provokacija“ ili „agent provocateur“, nije nova i ima svoje korene u istoriji protesta i političkih borbi. Ideja je da se ljudi koji simpatiziraju sa ciljevima protesta prikazuju kao radikali ili nasilnici, što može smanjiti podršku javnosti i pružiti opravdanje za gušenje protesta.

Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora bliskih Suzani Vasiljević, Đilas i Vučić su za ovaj poduhvat angažovali Mariniku Tepić Čobanu Živku i Vladimira Đukanovića zvanog Bizon da pokrenu na Twitter-u fejk nalog OTPOR23.

Marinikin deo ekipe ne znajući za ovaj dogovor zaista veruje u ono što piše na Tviteru, dok su Đukini botovi zaduženi da napadaju taj Tviter nalog i tako ga hajpuju.

Plasiranje neprihvatljivih ili nepopularnih simbola kao što je simbol Otpora za desničarski orijentisane protivnike vlasti na protestima može biti jedna od strategija koja se koristi kako bi se kompromitovali ili diskreditovali protesti. Ovo se često radi s ciljem da se javnosti predstavi protest kao ekstremistički, nasilan ili nelegitiman.