PODELI

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas, tokom posjete Istanbulu, sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, u sjedištu Vaseljenske patrijaršije na Fanaru.

Milo je tom priliko izjavio da je Crna Gora veoma ponosna na svoje dvijehiljadugodišnje trajanje, kao i činjenicu da je njena moralna vertikala kontinuirana borba za državno dostojanstvo i slobodu. S tim u vezi osvrnuo se i na duboke istorijske veze između Majke Crkve i crnogorske države.

Vaseljenski patrijarh je na to samo klimnuo glavom, pošto ne razumije crnogorski jezik.

Potom se Milo krstio u patrijaršijskom paraklisu na Fanaru. Lično ga je krstio vaseljenski patrijarh Vartolomej, a za kuma je uzeo mitropolita pergamskog i uvaženog svjetski poznatog teologa Jovana Zizjulasa.

Milo je obećao vaseljenskom patrijarhu kad se vrne u Crnu Goru da će pokrstiti sve Crnogorce u Moraču i da će to biti početak crnogorske autokefalije i jednog lepog i divnog prijateljstva sa Majkom Crkvom i vaseljenskom patrijaršijom.

Po krštenju Milo je dao izjavu za medije u kojoj je istakao da su Crnogorci jedan mali ali ponosit narod na evropskom putu.

– Mi nijesmo brojni kao Makedonci, niti imamo Aleksandra Makedonskog, ali imamo jednog Dioklecijana i evo mene sad. Ja ću činjati sve da budem dostojan naše slavne istorije i našeg Dioklecijana.- rekao je Milo.