PODELI

 

 

 

Najava posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja LavrovaSrbiji 6. i 7. juna pokrenula je novi niz histeričnih napada na našu zemlju. Osude najavljene posete stižu praktično sa svih strana, a ono što je posebno tragično je što u njima prednjači deo srpske političke scene koji sebe često naziva demokratskim.

 

Da se situacija oko posete ruskog ministra komplikuje potvrdio je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako su preneli naši mediji, Vučić je u Bratislavi za televiziju Pink rekao da nije spreman da pruži više detalja.

 

„Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da – komplikuje se, pitanje je kako će da dođe… Videćemo“, dodao je Vučić.

 

Do koje mere su naši partneri sa Zapada odlučni da idu sa ucenama, svedoče nezvanične informacije da je visoki gost iz Berlina, Olaf Šolc, spreman čak i da otkaže svoj dolazak, ukoliko se pre njega sa ovdašnjim domaćinima sretne ruski šef diplomatije. Takođe, pominje se i da bi neka od zemalja mogla da zabrani prelet aviona u kojem bi bio Lavrov.

 

Međutim, svi ovi pritisci i ucene su uzaludne, jer Sergej Lavrov je već doputovao u Srbiju. Naime, on je danas poslepodne viđen kako se šeta Niškom tvrđavom i prijateljski ćaska sa Nišlijama. Malo je reći da su slike visokog ruskog gosta u opuštenoj šetnji Nišom šokirale naše prijatelje sa Zapada.

 

Pitanje koje im je sigurno prvo prošlo kroz glavu je kako je uspeo neprimećeno da doputuje u Srbiju.

 

Odgovor je više nego jednostavan. Iskoristio je zvezdanu kapiju koja se nalazi na tavanu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i za tili čas preko ruskog kosmodroma „Vostočni“ stigao u Srbiju.