PODELI
United States Capitol Rotunda. Senate and Representatives government home in Washington D.C.

 

 

 

Uprkos nesnosnim pritiscima koje trpi, Srbija ne odustaje od borbe za Kosovo. Štaviše, uskoro pokreće dimplomatsku kontraofanzivu. Odlučeno je i ko će je predvoditi. Ali krenimo redom.

 

Kao i mnoge druge stvari, ukrajinska kriza je dodatno zakomplikovala pronalaženje pravog puta za izlazak iz kosovsko-metohijske krize. Ne bi li predsedniku Rusije Vladimiru Putinu uskratili mogućnost pozivanja na pravno-politički presedan u čijem je središtu naša južna pokrajina, naši prijatelji sa Zapada, od Srbije zahtevaju da što brže prizna nezavisnost Kosova.

 

Ne krijući ništa od naroda, ovu, slobodno možemo reći ucenu, predsednik Vučić je saopštio javnosti na istorijskom obraćanju 6. maja. Objasnio je sa kakvim se sve pritiscima susreće naš državni vrh i rekao šta o tome misli.

 

Naime, u svom planu od 10 tačaka, predsednik Srbije je u tački 2 jasno i nedvosmisleno poručio celom svetu da je za Srbiju pitanje Kosova i Methohije pitanje rata i mira i sudbine naše nacije.

 

Nažalost, naši prijatelji sa Zapada nisu pažljivo slušali predsednikovo obraćanje. Okarakterisali su ga kao lepu priču namenjenu domaćoj publici i nisu ga temeljno analizirali. Koliko su samo bili u krivu, saznali su veoma brzo.

 

Predsednik Vučić je već krenuo u realiziciju rešavanja kosovskog problema. Znajući da će diplomatska borba za očuvanje naših interesa biti ogorčena, njegov prvi korak je bio pronalaženje prekaljenog profesionalca i patriote kojem bi mirne duše mogao da ponudi mesto novogMinistra spoljnih poslova Srbije. I on ga je pronašao.

 

Odlučeno je da novi šef srpske diplomatije bude Marko Đurić, naš sadašnji ambasador u Americi i diplomatski predstavnik u još 8 država, ali i nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za vreme čijeg mandata je postignuta istorijska pobeda nad kosovskom delagacijom od 5:0. I to u sred Brisela grada.

 

Kada je ovom svom potezu predsednik Vučić informisao naše prijatelje sa Zapada, u njihovim redovima je zavladala prava panika. Strah se najviše uvukao među Amerikance, jer su oni na svojoj koži veoma dobro osetili rezultate diplomatskog umeća Marka Đurića.

 

Želeći da po svaku cenu spreče Đurićev povratak u Srbiju i njegovo postavljanje za šefa srpske diplomatije, onu supokušali da ga zavrbuju, ponudivši mu veoma nepristojnu ponudu. Kako smo saznali od našeg izvora sa lica mesta, Amerikanci su Marku Đuriću ponudili jednogodišnju propusnicu za Diznilend. Naravno, Marko je to odbio. Bravo, Marko! Aplauz za Marka, bre.