PODELI

 

 

 

 

Iako se tim koji pobeđuje ne menja, sasvim je izvesno da će se nova srpska Vlada, po svom sastavu, drastično razlikovati od prošle. Pošteno govoreći, timu koji je predvodila Ana Brnabić se malo šta može zameriti. Postignuti rezultati, kako su ona i njeni ministri često veoma skromno isticali, su fantastični. Međutim, kriza u Ukrajini je izazvala tektonske poremećeje koji su drastično izmenili svetsku političku scenu.

 

Od Srbije, koja već više decenija ponosno tabana evropskim putem, njeni zapadni prijatelji očekuju da izvrši svojevrsni politički salto mortale i tako, po ko zna koji put, pokažesvoju privrženost istinskoj demokratiji.

 

Da bi se nakon takvog sudbonosno skoka naša zemlja ipak dočekala na noge, neophodno je da je, pored predsednika Aleksandra Vučića, odlučno predvodi i jaka ličnost na mestu predsednika Vlade. U dogovoru sa našim zapadnim prijateljima odlučeno je da to bude Zorana Mihajlović, dosadašnja ministarka rudarstva i energetike.

 

Naime, pošto samo izvođenje ovog opasnog skoka podrazumeva izbacivanje iz vlasti svakog suvišnog tereta, jasno je da najveća i najsnažnija partija u Srbiji umesto socijalista Ivice Dačića mora pronaći nove koalicione partnere. Mada se na prvi pogled ne čini tako, izbor im je veoma ograničen. Tačnije, svodi se samo na političke snage koje predvode Dragan Đilas i Marinika Tepić.

 

Budući da je Zorana Mihajlović i sama, nekada davno, bila deo ovih snaga, a i da je bliska srcu naših zapadnih prijatelja, njen izbor za novog predsednika srpske Vlade se sam nametnuo. Takođe, i njeni dosadašnji rezultati ubedljivo svedoče da od nje nema boljeg kandidata za tu funkciju.

 

Odličnim planiranjem i sprovođenjem investicija i neophodnih remonta u našem energetskom sektoru, te odabirom pravih ljudi za te zadatke, ona je, morate priznati, napravila pravo čudo. Alhemičarski podvig! Mi smo jedina zemlja na svetu u kojoj se struja pravi od blata.

 

U danima koji su pred nama, a za koje se već sada zna da će biti veoma izazovni, imati na čelu izvršne vlasti jednog takvog maga je pravi dar. Tim koji ona bude predvodila, bez obzira ko ga bude sačinjavao, na našu radost,osuđen je na rezultate po meri naših zapadnih prijatelja.