PODELI

 

 

Prvi ovogodišnji sneg izazvao je ogromne probleme za elektroenergetski sistem Srbije. Blokovi TENT-a su ispadali jedan sa drugim, kao na traci, što je uzrokovalo da više od 30% sistema EPS-a bude van pogona. Više hiljada domaćinstava u Srbiji je danima bilo bez struje, a ostatak zemlje se pitao da li nas očekuju restrikcije.

Zahvaljujući uvozu struje i mazuta najcrnji scenario je izbegnut. Ali, kako nadležni napominju, mi smo i dalje u krizi. Naš elektroenergetski sistem je još uvek jako osetljiv i stvari nisu u potpunosti rešene.

I dok građani sa nestrpljenjem očekuju izlazak iz energetske krize, odgovorni u EPS-u ne dele njihovo raspoloženje. Razlog je jednostavan. Sa najviših državnih mesta je jasno poručeno –kad kriza bude rešena, videćemo ko je u celom lancu napravio propuste.

Sa svojevrsnom kontrolom štete se već počelo. Smenjena su četiri direktora EPS-a. Međutim, to nije uspelo da zamaže oči javnosti. Kako je i sam predsednik Srbije izjavio gostojući posle dužeg vremena na televiziji Pink, naš narod voli kad lete glave. A za elektroenergetsku krizu ovolikih razmera narod očekuje da polete krupne glave.

Budući da nas na proleće očekuju izbori male su šanse da se to i desi pre njihovog održavanja. Kako bi kupio dodatno vreme, državni vrh je spreman da žrtvuje direktora EPS-a Milorada Grčića i njegova ostavka se očekuje u narednim danima.

Milorad Grčić: Sram i stid bilo onoga ko je rekao da na čelu imam USB ulaz!

Prava i korenita promena se očekuje posle brojanja glasačkih listića i formiranja nove – stare Vlade. Ona je već dogovorena sa našim partnerima iz SAD, ali je na njihovo insistriranje odlučeno da se o njoj ništa ne govori javnosti. Takav je bar bio plan. Ali avaj…

Nema te tajne koju mi nismo otkrili. Mi smo uspeli da saznamo kakva je promena dogovorena. Evo o čemu je reč.

Rešeno je da Ministarstvo rudarstva i energetike dobije novog šefa. Njega, u novoj Vladi Srbije neće voditi aktuelna ministarka Zorana Mihajlović, koju inače najveći broj građana smatra najodgovornijom za ovaj energetski kurcšlus. Njena fotelja je namenjena poslednjem pojačanju naprednjaka – Nataši Jovanović.

Dojučerašnju ljutu radikalku za ovo mesto je kandidovao njen mirni i uravnoteženi temperament, a možda i više od toga činjenica da između nje i odlazeće ministarke vlada veliki animozitet.

Netrpeljivost prema novom partijskom saborcu Zorana Mihajlović nikad nije krila, te je preletanje Jovanovićke u SNS javno prokomentarisala rečima da će ona stranci doneti više štete nego koristi. Po svemu sudeći, štetu će, za sada, osetiti samo ona.

U želji da dobijemo potvrdu i lično od nje, pozvali smo Zoranu Mihajlović. Iako smo bili uporni, ona nam se nije javila. Međutim, od ljudi iz njenog najbližeg okruženja smo saznali da je van sebe od besa i da stalno ponavlja:

-Namerno su se nje setili! Nije im dosta što su dobili dozvolu da me smene, nego mi s njom dodatno prst u oko guraju. Aaa, videćemo još šta će biti! Nije još gotovo, još uvek sam ja Zoka Ministarka…

 

Za ZICER, dr sleep…