PODELI

Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? Ovako će glasiti pitanje na referendumu o ustavnim promenama koji je raspisan za 16. januar 2022. godine. U susret njemu, o njegovoj važnosti kao i pripremama za njegovo održavanje gostujući na RTS-u govorio je generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović.

On je istakao da je veoma važno građanima objasniti da je isključivo reč o promenama koje će uticati na poboljšanje standarda i kvaliteta života u Srbiji, a da po sredi nije nikakvo ispunjavanje želja naših partnera iz Evropske unije.

Odgovarajući na pitanje novinarke u studiju kako teku pripreme, Odalović je rekao da je zadovoljan intezitetom kojim se radi na pripremama za održavanje referenduma, a zatim dodao.

-Evo jedna ekskluzivna vest za naš medijski servis. Građane na referendumu očekuje revolucionarna novina.

Ne čekajući dodatna pitanja, on je odmah krenuo sa objašnjenjem o čemu se zapravo radi.

-Vidite, već prilikom raspisivanja referenduma bilo je poznato da on mora proći. Znao se i tačan procenat građana koji će na postavljeno pitanje odgovoriti sa „da“. E, sad, ostala je mala nedoumica kako to postići, a da na demokratski duh referendumskog procesa ne padne ni najmanja senka nepravilnosti.

Prema njegovim rečima, postojale su dve struje. Jedni su zagovarali da se ne izmišlja topla voda, te da se i na ovom referendumu primeni poznato i toliko puta do sada potvrđeno pravilo „Nije važno ko glasa, već ko broji glasove“. Međutim, prevagnulo je mišljenje da je potrebno osvežiti i osavremeniti repertoar tehnika za postizanje zacrtanog cilja u izbornim procesima.

-U ovoj grupi naprednih mislilaca koji su izašli sa novom revolucionarnom idejom bio sam i ja, pohvalio se Odalović, a zatim nastavio sa objašnjenjem. -Srž novine je u sledećem: prilikom dogovaranja oblika, izgleda i boje glasačkog listića za referendum, odlučeno je da se oni štampaju sa unapred zaokruženi odgovorom „da“.

Naravno, mali procenat njih će biti odštampan i sa zaokruženi odgovorom „NE“, jer kako je pojasnio Odalović, u Srbiji ima svakakvih ljudi.

-Mi smo dobili podršku i naših partenra iz EU za ovu revolucionarnu novinu. I njima se ona jako svidela.

Na kraju gostovanja, uz šeretski osmeh, Odalović je napomenuo da će se zahvaljujući modernim špecijama kojima će listići biti premazani onemogućiti svaki pokašuja da se po njima švrlja kako bi se oni učinili nevažećim.

-Verujemo da će se ova novina pokazati kao pravo rešenje. Ako na referendumu sve prođe kao po loju, verovatno ćemo je koristiti i na predstojećim izborima.

dr Sleep