PODELI

Iako je do izbora ostalo tek nešto više od četiri meseca još uvek se ne zna ko će sve na njih izaći, niti ko će biti kandidati stranaka za predsednika države.

Nakon uspešno završenih pregovora o izbornim uslovima, koji su se vodili u dve kolone – sa i bez učešća predstavnika Evropskog parlamenta, činilo se da će oba dela opozicije izaći na crtu vlasti. Međutim, nakon današnjeg vanrednog obraćanja lidera proevropskog dela opozicije jasno je da se to neće dogoditi.

Na hitno sazvanoj konferenciji za medije, novinarima se prvi obratio Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP):

-Mada smo bili svesni da predstojeći izbori ne bi bili fer i pošteni, nakon ohrabrenja koje smo dobili u Vašingtonu, bili smo na korak da izađemo na crtu Aleksandru Vučiću i da ga pobedimo. Pronašli smo i pravog predsedničkog kandidata. Reč je o osobi koja suštinski simbolizuje jedinstvo proevropskih snaga u Srbiji. Nažalost, ostali smo bez nje i ne preostaje nam ništa drugo nego da se spremamo za aktivni bojkot izbora.

Pošto su se okupljeni predstavnici medija umirili, Đilas je nastavio svoje obraćanje:

-Znate da je naš tajni plan bio da na svakih 7 do 10 dana saopštimo javnosti ime navodnog potencijalnog kandidata, kako bi isprovocirali reakciju režimskih tabloida i naterali ih da se ispucaju u prazno, a da ime pravog obelodanimo u poslednjem mogućem trenutku zakonskog roka za njegovu kandidaturu. Kao što vam je poznato počeli smo sa Ponošem i sve je išlo kao po loju. Ali avaj, baš kad smo trebali da sopštimo ime drugog mamca, našeg pravog kandidata, spasioca demokratije u Srba, oteli su vanzemaljci.

Posle ovih reči, lider Stranke slobode i pravde se rasplakao, pa je umesto njega na pitanja šokiranih novinara odgovarao Vuk Jeremić, lider Narodne stranke (NS). Sve je naravno najviše interesovalo odkud sad vanzemaljci i zašto su rešili da se umešaju u naše izbore.

-Ja kao nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN-a dobro sam upoznat sa postajanjem vanzemaljaca. U to vreme, imao sam i određenih kontakata sa njihovim predstavnicima ovde na zemlji. Mene, lično, ne iznenađuje njihovo mešanje. Ono je, u to sam potpuno siguran, rezultat dila koji su sklopili sa Aleksandrom Vučićem u vezi cene i uslova izvoza Rtanjskog čaja. Za mene je iznenađenje ko je Vučicu otkrio ime pravog opozicionog kandidata.

Na pitanje da li je reč o krtici u proevropskim opozicionim redovima, Jeremić je odgovorio odrečno.

-Ne! To su sve časni ljudi. Višestruki potpisnici ugovora sa narodom. Nepotkupljivi. Pravi i iskreni borci za demokratiju. Ne! Nas je izdao neko iz Vašingtona. Duboka država amerikanska ima velike uši.

Rekavši to i Vuk Jeremić se rasplakao. Zamoljen od strane predstavnika medija da i on nešto kaže, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke (DS), koji je delovao kao da je i sam pao s Marsa, zbunjeno je izustio sledeće:

-Ja…Šta je…Aaa, kakve veze ja imam s ovim…Ma, manite se vi mene…Ja sam ovde zalutao.

Ostalo je nepoznato kad se može očekivati da vanzemaljci vrate otetog predsedničkog kandidata proevropskog dela opozicije i da li će se to možda desiti tek nakon završetka izbora.

 

 

Za ZICER, dr sleep…