PODELI

      Novo šokantno saznanje dolazi iz Wikileaks depeša u kojima piše da je brat Ivana Ivanovića bivši komandant jedinica armije BiH na teritoriji Srebrenice Naser Orić.

Ovo je otkrio izvor koji kaže da se godinama bavi biografijama poznatih ličnosti koje ga intrigiraju. Ivan Ivanović je samo jedan od njih. Kaže da ga je na istraživanje potakla majica sa likom Jovana Divjaka, bivšeg ratnog generala koju je Sergej Trifunović nosio. Taj čin su osudili mnogi sem Ivana Ivanovića koji je jedini stao u odbranu svog bliskog prijatelja.

–Tada je klupko krenulo da se odmotava… – objašnjava.

–Bilo mi je čudno da Ivan Ivanović tako reaguje budući da se činilo da on nema problem sa prozivanjem mnogih javnih ljudi. On nikada ne priča o svojim rođacima. U javnosti je dostupno samo nekoliko njegovih slika iz mladosti na kojima se jasno vidi da se Ivan drastično promenio.–

U dokumentu Wikileaksa iz 2011. engleski obaveštajac kodnog imena “John Doe” je bio zadužen za monitoring Ivana Ivanovića pod patronatom engleske medijske kuće BBC. Tamo se navodi da je Naser Orić je rođen 1967. u Potočarima, mestu koje je tada bilo većinski nastanjeno srpskim življem. Iz Potočara vodi poreklo i Ivanov deda po majci, Slobodan Rustemović.

Nakon završetka 2.svetskog rata deo Ivanove familije odlazi put Srbije a deo ostaje u Potočarima odakle migriraju širom BiH gde nekoliko njih prelazi u Islam, zadržavajući -IĆ u prezimenu. U dokumentu se takođe navodi da je Naser Orić završio šestomesečni kurs u Zemunu i radio u policijskoj stanici u Zemunu kao pripravnik odakle 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju.

Po povratku u Beograd bio je telohranitelj Slobodana Miloševića. Tada je sredio i Ivanu Ivanoviću da radi kao telohranitelj.

–Zato nikada nećete čuti da se Naser proziva u emisijama Ivana Ivanovića ili da Ivan osuđuje nošenje majci sa drugim ratnim generalima iz armije BiH. Samo sa srpskim generalima jer Ivan nikad nije u potpunosti prihvatio srpski identitet već samo jugoslovenski. Ivan je, kao i Sergej koji je rođen u Mostaru, ima mešano poreklo u familiji i on to zna. – objasnio je naš izvor.