PODELI

Zvaničnici u Pekingu odobrili su novi način za otkrivanje kovid-19 virusa kod ljudi. Reč je o brisevima koji se uzimaju iz svih telesnih šupljina kod čoveka. To podrazumeva uzimanje brisa iz analnog otvora, pupka, oka i uva.

Kineski naučnici tvrde da je ovakav način mnogo efikasniji jer se virus mnogo duže zadržava u otvorima koji nisu u svakodnevnom kontaktu sa vodom. Time se povećava efikasnost detekcije virusa kako kod obolelih tako i kod onih koji su preležali virus. Procedure jesu neprijatne ali su neophodne, kažu u Pekingu.

Nov način uzimanja brisa najpre su iskusili putnici koji su sleteli na međunarodni aerodrom Peking kapital i oni koji su u karantinu. Vlasti kažu da građani lepo sarađuju a da je vezivanje glave kod uzimanja brisa iz oka standardna procedura i neophodna da ne bi došlo do slučajnog povređivanja oka.

Nova procedura izazvala je puno komentara kod Kineza a ovde ćemo izdvojiti najzanimljivije: „Nije bolno ali je izuzetno neprijatno“; „samo se ne treba opirati. Kad se čovek prepusti onda se i telo opusti“; „meni su dozvolili da vrištim“; „strepeo sam da tehničar ne zaboravi da uzme posle analnog brisa drugi štapić ali strahovao sam bez razloga“; naišli  smo i na par komentara srpskih državljana koji se svode na zahvaljivanje Bogu što su se vratili u Srbiju.