PODELI

Srpski istoričar dr Dragan Petrović otkriva za ZICER da je Josip Broz TITO zapravo bio Srbin i da je svoje poreklo sve vreme krio.

Kako tvrdi Petrović, Broz je bio svestan svog porekla od uskočkih Srba, koji su se u Zagorje naselili u srednjem veku bežeći od Turaka sa prostora Bosanskog Grahova i Drvara. Otuda je kao ratnike tokom Drugog svetskog rata, najviše cenio upravo Srbe sa tog prostora.

0227-A-Tito-robijas

ALI to nije sve, dodaje dr Petrović, Matija Gubec i Krsto Frankopan su takođe poreklom od tih bosanskih Srba, a upravo od Matije Gubeca Tito vuče korene.

 – Zamislite nekog Hrvata da se zove KRSTO? Pa to je nezamislivo! Krsto je srpsko ime, od reči krst. Zna se da Hrvati kažu križ, a ne krst. A prezime Frankopan nije njegovo lično prezime, već prezime plemića kod koga je ta porodica bila kmetovska. To je srednjovekovni običaj da se kmetovima daje prezime oblasnog gopodara na čijem posedu žive i rade. Isti je slučaj kod nas sa prezimenom Despotović, to su zapravo kmetovi sa imanja nekog despota. Buna Matije Gubeca je zapravo buna uskočkih Srba protiv nemilosrdnih nemačkih feudalaca. – objašnjava dr Petrović.

Matija Gubec, daleki predak Josipa Broza Tita
Matija Gubec, daleki predak Josipa Broza Tita

Istoričar Dragan Petrović tvrdi da ima pouzdane dokaze za svoje tvrdnje, i navodi slučaj Žumberačkih Srba, takođe iz Zagorja, koji su na kraju svi pokršteni i pohrvaćeni.

 – Tito je falsifikovao svoju biografiju i predstavljao se kao Hrvat iz Kumroveca.  U Kumrovecu nema nikakvih podataka o Titu niti njegovoj porodici. Ovo je UDBA dugo vremena strogo čuvala kao najveću tajnu. – dodaje Petrović.

--666x320

Dr Dragan Petrović tvrdi da je Titova porodica imala pravoslavnu ikonu svetog Đorđa u kući, koji im je bio krsna slava. Petrović kaže da će sve ove podatke, sa dokumentima koje je uspeo prikupiti,  izneti u svojoj novoj knjizi pod imenom „Tajna Matije Gubca i Josipa Broza“.