PODELI

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, sada lider SDS, komentarišući narasle tenzije u regionu smatra da je politika aktuelne vlasti Srbije ekstremistička i da podstiče netrpeljivost u regionu.

– Vučić i Nikolić su direktno odgovorni za povampirenje ustašluka u Hrvatskoj jer su svojom zapaljivom retorikom podstakli stare razmirice. – istakao je Tadić.

– To vam je isto kao što je bilo u predratnoj kraljevini Jugoslaviji. Da nije bilo srpskog hegemonizma, Hrvati nikad ne bi otišli u takav ekstremizam kao što je ustaštvo, jer Hrvati su ipak jedan stari evropski kulturan narod. – doda je Tadić.

– U vreme mog mandata nismo imali probleme sa Hrvatskom jer smo mi inicirali i generisali prijateljske regionalne odnose i doprinosili politici pomirenja. Stoga sam se ja nekoliko puta izvinio Hrvatima za sva zlodela koja su počinjena u ime Srbije. Na žalost nisam išao dovoljno daleko, jer velikosrpski hegemonizam je prouzrokovao Jasenovac i trebao sam se izviniti i za Jasenovac. – rekao je Tadić.

– Znate, kada sam kao državnik Srbije bio pre 6 godina na komemoraciji u Jasenovcu, prosto me je bilo sramota od Hrvata. Nisam ih mogao u oči pogledati. To je jedno veoma neprijatno iskustvo. Srbija mora da pusti Hrvatsku da ide svojim putem i mora da prestane da je ucenjuje svojim žrtvama. Nema budućnosti regiona dok Srbi ne zaborave svoje žrtve i stratišta i prihvate put pomirenja. – zaključio je Tadić.

20 KOMENTARI

Comments are closed.