PODELI
Princ Čarls govori o svojim uslovima
Princ Čarls govori o svojim uslovima

Kako „Zicer“ doznaje, princ Čarls je prvog dana posete Beogradu, sam, iako ga niko nije vukao za jezik, najavio donaciju za Hram Sv. Save na Vračaru.

Posle šetnje Kalemegdanom, princ je posetio i Hram Sv. Save i duboko ganut impozantnošću ove sakralne građevine, upitao je da li može da donira njeno oslikavanje.

Prisutni sveštenici i državni funkcioneri su mu objasnili tešku situaciju u kojoj se nalazi crkva i država i da se završetak radova otegao upravo zbog nedostatka materijalnih sredstava. Naravno, svi su rado prihvatili prinčevu velikodušnu ponudu.

Princ nije pomenuo nikakvu konkretnu cifru, međutim, u jednom momentu je zastao i pokazao prstom na deo zida na kom bi želeo da budu freske koje će on finansirati. Sveštenici su potom fotoaparatom zabeležili tačno mesto. A princ je zatim dodao:

– Ipak, postoji jedan uslov. Pošto ste u tako teškoj materijalnoj situaciji, prepostavljam da vam je svaka donacija dragocena. Međutim, i meni bi bilo dragoceno da engleska kraljevska kuća ostavi svoj trag u srpskoj istoriji, pošto baš nešto i nismo prisutni. Stoga je moj uslov da pored freske Sv. Save, s jedne strane stoji moj lik, a s druge strane lik kraljice majke, tj. engleske kraljice.

Državni funkcioneri su se odmah saglasili i rekli da to nije nikakav problem, jer pravoslavlje je šiirookoo. Sveštenici su samo progutali knedlu i klimali glavom. Da li je to bio znak saglasnosti sveštenika ili njihove zatečenosti, videćemo na narednom, prolećnom saboru SPC.