PODELI
Buđenje sile, Nova nada ili Opozicija uzvraća udarac

Ekipa Zicera razgovarala je sa vođama opozicionih stranaka i pokreta koji su nedavno hrabro zatražili hitan sastanak sa predstavnicima SNS o uslovima za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici DS-a, Nove stranke, LSV, SDA Sandžaka, Zajedno za Srbiju, DSS, Dveri i Pokret „Dosta je bilo“.

Lider Pokreta za preokret, Janko Veselinović, objasnio nam je šta je suština njihovih zahteva.

“Mi ćemo toj stranci zatrebati već koliko sutra, kad Srbija uđe u EU. Bez opozicije, EU može Vučića da doživi kao Kim Džonga mlađeg, a to bi bilo izrazito štetno po evropske integracije. Vučić mora da shvati da mu je opozicija potrebna. Očekujemo da će sastanak biti zakazan sutra, u ranim jutarnjim satima, pošto znamo da premijer, niti jede, niti spava, nego samo smišlja kako Srbiju da uvede u EU“, rekao je Veselinović novinaru Zicera nakon sastanka opozicije.

Radulović nam je kazao da su se opozicione stranke dogovorile da od pravosudnih organa zatraže da se izborni zakon promeni, te da cenzus ubuduće, umesto 5, bude 0,5%.

“Ako je manjinskim strankama potrebno 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto, mi onda zahtevamo da za nas važe barem isti takvi uslovi. Mi smo ugroženiji od manjina, nema nas ni od korova, zato smo se i skupili ovde: levica, desnica, crveni, crni, roze, žuti i plavi, da zajedno pokušamo da ostvarimo ono što je nedostižno.”

On je dodao da će opozicija formirati stalnu komisiju koja će redovno pratiti stanje u toj oblasti, a da bi na čelu te komisije trebalo da bude Marko Blagojević. Stoga će uputiti zvaničnu molbu Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, da za vreme izbora poštedi Blagojevića odgovornog posla, te da ga postavi na čelo komisije, jer je on jedan od garanta, ako ne i jedini, da će izbori biti fer i pošteni.

U toj komisiji bi trebalo da budu i Šormaz, Vesić i Gojkovićeva, jer oni najbolje znaju kako se s gubitničke strane uspešno može prešaltati u vlast.

Zoran Živković i Bojan Pajtić saglasili su se da, ako vlast prihvati uslove opozicije, što se njih tiče, izbora ne mora ni da bude.

Potpredsednica DS-a Gordana Čomić od vlasti je zatražila da iz budžeta reši finansijsku situaciju, koja je u mnogim opozicionim strankama veoma ozbiljna.

„Vlast je kriva za ovako loše finansijsko stanje u opozicionim partijama. Ako vlast želi da pokaže da je demokratska, pokriće iz budžeta minuse opozicionih partija, kako bi omogućila opoziciji da postoji. Zahtevamo da, zajedno sa predstavnicima opozicije, naprave akcioni plan o raspodeli radnih mesta u javnim preduzećima i upravnim odborima. Samo to garantuje održivost opozicije, i samo ako vlast omogući naš opstanak, reći ćemo da je vlast demokratska. Možda.”

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, rekla je za Zicer da su se danas okupili u ovom sastavu, ali da sutra ne mogu da garantuju da li bi istu stvar mogli da ponove, jer “ne znamo ko od nas može da napravi još jednu ili još 10 novih stranaka”.

Boško Obradović je rekao da je sastav opozicije na ovom sastanku za nekoga možda iznenađujući, ali da samo jedinstven, zajednički nastup i ucena vlasti može da zameni poverenje građana, koje opozicija više ne poseduje, sve zbog nedemokratskog karaktera vlasti.

“Ja sam ceo život opozicionar i kao takvom, veoma mi teško pada što, najverovatnije, do kraja života neću biti u vlasti”, rekao je Obradović.

Radikali nisu prisustvovali ovom veličanstvenom sastanku opozicije. “Naša misija je oduvek bila da pomažemo vlast”, kratko je za Zicer prokomentarisao dr Vojislav Šešelj.