PODELI

Više nevladinih organizacija u Srbiji pozvalo je danas Evropsku uniju i njene partnere da osiguraju nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da osiguraju kažnjavanje počinilaca zločina i da spreče nacionalističke političare da odvedu Zapadni Balkan na ivicu još jednog talasa haosa i uništenja.

Apel su potpisali Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski Centar za bezbednosnu politiku, Centar savremene politike, CRTA, Građanske inicijative, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) i Evropski pokret u Srbiji.

Na zatvaranju Beogradske bezbednosne konferencije pročitala ga je predsednica Evrpskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, koja je rekla da apel treba shvatiti „kao krik civilnog druištva“.

Prepoznajući da je rizik od izbijanja sukoba u regionu, posebno na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, veći nego ikada od 1999. godine, očekujemo da EU i NATO učine sve kako bi očuvali mir na Zapadnom Balkanu, navodi se u apelu.

U apelu se takođe navodi da će se pojedini predstavnici NVO sektora ritualno samospaljivati ispred Kuće cveća u intervalu od 13 dana, počevši od narednog petka, ukoliko NATO i EU ne onemoguće Dveri, Zavetnike i druge nacionalističke političare da učestvuju u predstojećim decembarskim izborima.