PODELI

Jevgenij Viktorovič Prigožin, ruski preduzetnik i Ramzan Ahmatovič Kadirov lider Čečenske Republike, viđeni su u Parizu prethodnih dana tokom nezapamćenih po nasilju protesta.

U neredima koji su zadesili Pariz nakon ubistva tinejdžera, do sada je uhapšeno oko 700 osoba, a povređeno je 250 policajaca.

Pored Pariza i u drugim gradovima Francuske je uveden policijski čas.

Sukobi protestanata i policije su veoma brzo eskalirali u gotovo ratne sukobe, zbog čega se sumnja da je u sve umešana strana agentura.

Prema rečima očevidaca na ulicama Pariza među protestantima su viđeni ljudi koji liče na Kadirova i Prigožina a koji su koordinisali proteste.

U sukobima sa policijom u Francuskoj protestanti su koristili minobacače, kalašnjikove, pištolje, mačete, molotovljeve koktele, i pirotehnička sredstva.

Protestanti su takođe počeli da zauzimaju delove gradova i proglašavaju ih oslobođenom teritorijom.

Stručnjak za rat u Ukrajini Darko Obradović za Zicer je objasnio da protesti u Francuskoj neodoljivo podsećaju na rat u Ukrajini i da je veoma moguće da su Rusi preneli rat u srce Evrope.

– Ovo što se dešava na ulicama Francuske nije obojena revolucija, ovo je klasičan gerilski rat, dobro organizovan i koordinisan, sa upotrebom vatrenog oružja i istovetnom taktikom koju Rusija primenjuje u Ukrajini. Jasno je da iza ovih tobožnjih protesta zapravo stoji ista komandna vrhuška kao i u agresiji na Ukrajinu. – rekao je Obradović.