PODELI

Strpljen – spasen. Mada naš narod voli ovu mudru izreku o strpljenu i gotovo je svakodnevno koristi, desi se ponekad da joj okrenemo leđa. U tim trenucima, po pravilu, reagujemo naglo. Savladaju nas mračne emocije i pod njihovim uticajem opredeljujemo se za drastična rešenja.

Konstantno odugovlačenje privatizacije najvećeg, najskupljeg i najznamenitijeg javnog preduzeća u Srbiji upravo je rezultiralo jednim ovakvim rešenjem. Saznavši iz medija da bi prvi korak u pravcu privatizacije EPS-a, njegova transformacija u akcionarsko društvo, trebao da bude završen tek početkom 2023. godine, građani Srbije nisu imali kud, morali su da pokrenu peticiju kojom su zatražili njegovu hitnu privatizaciju!

Prikupljanje potpisa ide sjajno. Za prvih nekoliko sati svoju podršku hitnom stavljanju na doboš Elektroprivrede Srbije dalo je bezmalo pola miliona građana naše zemlje. Ukoliko se održi ovakav tempo, očekuje se da će se već u sredu, najkasnije četvrtak, krenuti sa drugim krugom potpisivanja ove sudbonosne peticije.

Ogromna podrška hitnoj privatizaciji EPS-a ne čudi, jer je narodu dojadilo višegodišnje loše poslovanje koje je rezultiralo kolapsom sistema, zbog čega svakodnevno uvozimo električnu energiju po paprenim cenama.

Pitali smo nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike, pod čijim okriljem posluje EPS, za kratki kometar aktuelnih dešavanja. Oni su saglasni sa konstatacijom da bi naši građani svakako više voleli da za katastrofalno stanje u EPS-u mogu da optuže strane gazdei dodalida iako ne mogu javno da podrže ovakvo drastično rešenje, imaju razumevanja i simpatije za njega.

Kako su nam došapnuli na kraju razgovora „provucite kroz redove da smo dali sve od sebe da do ovakvog stanja EPS što pre dođe“, mi smo to upravo i učinili.