PODELI

Kako je bilo planirano, nemački kancelar Olaf Šolc posetio je Beograd 10. juna.Tom prilikom on je isporučio ultimatum svojim domaćinima i napustio Srbiju. Za njim su nas, po svemu sudeći, napustile i poslednje nade da će i naša država jednog dana postati punopravni član Evropske unije. Ili, možda još sve nije izgubljeno?

 

Visoki gost iz Nemačke je bio jasan. Priznanje Kosova*je nemački uslov za ulazak Srbije u EU. Budući da je većinski stav građana Srbije, ali injene političke elite, da se s teritorijom naše južne pokrajine ne sme trgovati ni po koju cenu, zaključak je jasan – put Srbije u Evropsku uniju bezuspešno je okončan 10. juna 2022. godine.

 

Međutim, šta ako je kancelar Šolc pogrešno shvaćen? Šta ako je došlo do nekesitne, ali bitne, greške u prevodu njegovih reči kojima nam je ultimatum isporučen? Da li se u tom slučaju situacija drastično menja u našu korist, tj. da li to znači da se naše tumaranje stranputicom ka EU nastavlja?

 

E, tu smo! To je naša slamka spasa od koje nam zavisi evropska budućnost:pravilno tumačenje izjave kancelara Šolca. Pravilno, u smislu –  da on nije baš rekao ono što je rekao, ili ako je to rekao, nije baš tako mislio – je ono što se traži, bre.

 

U tom cilju, Vlada Srbije će, najverovatnije preko svog ministarstva koje se preuspešno bavi evropskim integracijama, za koji dan raspisati konkurs za tumače izjave Olafa Šolca.

 

Kako smo uspeli da saznamo, plan je da se primi tuce njih. Prve procene govore da je to za sad dovoljan broj, jer je počela sezona godišnjih odmora, te su građani preokupirani bitnijim temama: gde letovati, kakav kupaći pazariti i sl. Naravno, ako se vremenom pokaže da je taj broj ipak nedovoljan, lako će se konkrus ponoviti. Ima posla ko hoće da radi!