PODELI

Lider LSV Nenad Čanak danas je uhapšen u Ukrajini pod optužbom da je ruski agent!

Čanak je jutros oko 10 časova prešao ukrajinsku granicu i potom se zaputio ka Kijevu, kako bi se uverio iz prve ruke u kakvoj je situaciji ta zemlja.

Međutim, već negde oko 14 časova ukrajinska policija je uhapsila Čanka i njegovu pratnju. Iako se Čanak u Srbiji predstavlja kao prijatelj Ukrajine i neko ko ne voli Putina, ukrajinski elektronski mediji su izvestili da je Nenad Čanak ruski agent i da za to imaju pouzdane dokaze.

Ukrajinski mediji su naveli da je Čanak kum tajkuna Miodraga Kostića u čijem vlasništvu su sve filijale ruske Sberbanke u istočnoj i srednjoj Evropi. Prema pisanju ukrajinskih medija, taj podatak je dovoljan dokaz da je Čanak zapravo dvostruki agent jer mu je kum neko ko je blizak Putinu.

Braneći se od ovih optužbi, Čanak je naveo da on nema ništa sa poslovanjem Sberbanke, niti ga se to tiče i dodao:

– Miodrag Kostić je moj kum, on je deo moje porodice i ja nemam nameru da se odričem svoje porodice! – vikao je Čanak prilikom hapšenja.

Dalja sudbina Nenada Čanka ostaje nepoznata. Država Srbija za sad nije uložila protestnu notu zbog hapšenja njenog državljanina, a spekuliše se da u ovakvim prilikama to nije primereno jer bi posredno priznala da je umešana u špijunažu.

Pojedini ukrajinski mediji navode da je u određenim delovima države, koje je posetio Čanak, buknula Svinjska kuga. Zbog razmera i brzine širenja sumnja se na bioterorizam.