PODELI

Apriliski izbori su uglavnom završeni. Ostalo je da se prebroji neznatan broj glasačkih listića, doteraju zapisnici sa glasačkih mesta i zvanični rezultati konačno saopšte.Međutim, već sada se sa sigurnošću može reći da je demokratija pobedila. Politički pluralizam se na velika vrata vratio u Srbiju! U skupštinske klupe sešče predstavnici raznolikih političkih ideja.

 

Ipak, budući da u nadmetanju političkih stranaka ne važi pravilo važno je učestvovati, red je da se imenuje koja je to politička opcija postigla najbolje rezultate i pobedila na izborima. Na iznenađenje mnogih, to je koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i njenog lidera Ivice Dačića.

 

Iako su prognoze svih političkih analitičara govorile suprotno, socijalisti su osvojili značajno više glasova i na parlamentarnim i na beogradskim izborima nego prošli put, i to u uslovima daleko veće izlaznosti. Takođe, pozivanjem svojih članova i simpatizera da na predsedničkim izborima podrže Aleksandra Vučića, oni su presudno uticali da on ostvari pobedu već u prvom krugu.

 

Ali, uspeh se, kao i svuda u svetu, pa tako i u Srbiji, teško prašta. Pobedniku izbora je sasvim izvesno sudbina presudila selidbu u opozicione redove. Da će upravo do takvog razvoja događaja doći, moglo se naslutiti već posle prve konferencije za medije lidera vladajuće stranke i novog-starog predsednika SrbijeAleksandara Vučića održanepar sati po zatvaranju biračkih mesta.

 

Naime, zbog tona i odabira reči koje je lider naprednjaka uputio svojim još uvek aktuelnim koalicionim partnerima, Ivica Dačić je, prema dobro obaveštenim izvorima iz vrha SPS-a, ostao bez glasa. Kako su mediji kasnije uspeli da saznaju,situacija u izbornom štabu socijalista je do te mere bila dramatična da su onibili primorani da za njihovu prvu, a ujedno i poslednju konferenciju za medije u izbornoj noći, angažuju trbuhozborca kako niko od okupljenih novinara ne bi primetio da je Dačić naprasno zanemeo.

 

Klimavu nadu u drugačiji ishod postizborne kombinatorike lider SPS-a nije morao još dugo da gaji. Poziv na dogovor po pitanju „rešavanja političke krize u Beogradu“ koji je Aleksandar Vučić prvo uputio opozicionom lideru Draganu Đilasu, a ne njemu, što bi bilo prirodno, potpuno je otvorio oči Ivici Dačiću. Maske su pale. Socijalisti idu u opoziciju!

 

I opet mimo očekivanja, u redovima socijalista ne vlada panika i rasulo. Da će preživeti i ovaj pad i da će veoma brzo ponovo čvrsto stojati na svojim nogamasvedoči prvi Dačićev potez. On je spakovao svoje koferče.Stavio u njega trenericu, bokserske rukavice, vijaču i peškir i – pravac Jagodina. Ništa provod, ništa žurke! Teške kondicione pripreme za opozicionu borbu su već počele.

 

Sudeći prema slikama s kojima se lider socijalista pohvalio na društvenim mrežama, on u njima uživa. Dokazanog gladijatora naše političke arene volja za preživljavanjem nije napustila. Štaviše, čini se da nikad nije bila jača. Čini se da će on lako dorasti izazovu slabije plaćenog opozicionog rada. Takav prekaljeni borac dobro zna kad je vreme za pesmu, a kad za udarce niske.