PODELI

Treću subotom zaredom širom Srbije organizovani su protesti i blokade puteva zbog protivljenja projektu „Jadar“ i dolaska kompanije Rio Tinto. Za razliku od prethodnog vikenda, ovog puta je bilo osetno manje demostranata.

 

Da je raspoloženje za proteste u narodu drastično splaslo najočiglednije se videlo u Beogradu. U srpskoj prestonici se ove subote okupilo tek nekoliko stotina demostranata koji su na sat vremena zaustavili saobraćaj na mostu „Gazela“, a zatim se vidno indisponirani razišli.

 

Jedan od razloga izuzetno slabog odziva demonstranata je svakako telefonski razgovor predsednika Aleksandra Vučića i Sava Manojlovića predstavnika organizacije „Kreni-promeni“.

 

Da se čuo sa predsednikom Srbije javnost je obavestio sam Manojlović. On je u kratkom obraćanju za medije rekao da ga je Aleksandar Vučić pozvao i da su se veoma brzo dogovorili da je vreme da se blokade prekinu, a da njih dvojica, uz kuvano vince, utanače dalji tok saradnje.

 

Zadovoljni postignutim dogovorom, Savo Manojlović i organizacija „Kreni -promeni“ su izjavili da od ove subote više neće učestvovati u građanskoj neposlušnosti, što nesumljivo blokada važnih saobraćajnica širom Srbije i jeste. Međutim, to je samo jedan od razloga. Drugom, daleko važnijem razlogu, kumovao je Dragan Đilas. Otkrivamo vam šta je on uradio.

 

Iznenađen velikim odzivom demonstranata prošle subote, on je prvo pokušao da preotme proteste. U društvu svoje potpredsednice Marinike Tepić on se prošetao blokiranom Gazelom. Pod plaštom podrške blokadi, ovaj dvojac je krenuo da agituje za njihovu stranku, ali su ih okupljeni demonstranti brzo provalili i „nagradili“ salvom zvižduka.

 

Pokunjena nosa, oni su brže-bolje pobegli sa mosta. Udaljivši se dovoljno daleko, Đilas se revoltirano okrenuo i doviknuo zvizdačima: „Upamtićete vi mene!“ Ovo svojevrsno obećanje – pretnju on je ove subote i ostvario.

 

Sujeta i bojazan da će „zelenima“ ovi protesti dići rejteing, te da će usled toga njima, a ne opozicionoj grupaciji kojoj pripada pripasti veći broj, od s vlastima dogovrenog broja poslaničkih mesta za opoziciju u Skupštini, Đilas se rešio na ovaj drastičan korak.

 

Dobro znajući da su za uspeh protesta koji se odvijaju na otvorenom od presudne važnosti atmosferske prilike, on je angažovao profesionalne dodole da prizovu kišu baš u subotu, i to neposredno pred održavanje blokada, kako bi najveći broj demonstranata ostao u svojim domovima.

 

Kontaktirali smo Udruženje profesionalnih dodola Srbije „Kiša će padati“ i od njih smo dobili potvrdu napisanog. Dragan Đilas ih je angažovao ove subote.

 

Od njih smo saznali da ovo nije prvi put da ih Đilas angažuje. Prema rečima naše sagovornice, on je njihove usluge koristio i ranije, kad je bio na vlasti. Samo, kako je ona napomenula, tada nije pitao za cenu, te je obavezno poručivao obilne padavine i pljuskove.

 

Ovog puta je poručio sumorno vreme i kišicu. Mada ga one nisu pitale, što je naša sagovornica podvukla, sam je skrušeno obrazložio promenu rečima – znate, sad plaćam iz svog džepa.

Dr Sleep