PODELI

Sindikat političkih analitičara Srbije(SPAS) najavio je štrajk glađu.

SPAS zahteva od države da se analitičarima isplate dnevnice za gostovanje na medijima, putni troškovi,  i beneficirani radni staž.

Analitičari smatraju da je njihova profesija jedna od najtežih a najmanje cenjena i plaćena.

– Stalni pritisci vlasti i opozicije, ponižavanja u medijima koji se ne slažu s našim stavovima i analizama, kao i nedovoljni finansijski podsticaj za bavljenje našom profesijom, su problemi s kojima se svakodnevno suočavamo. Koliko je teška naša profesija najbolje govori to što nema mladih političkih analitičara. Niko ne želi da živi ovako teško u XXI veku i to je sasvim razumljivo ali se postavlja pitanje da li će u narednoj deceniji uopšte biti političkih analitičara ako se ovako nastavi. – rekao je politički analitičar mr dr profesor Danko Trifunović koji zastupa štrajkački odbor SPAS.

Sindikat političkih analitičara Srbije, pored navedenih zahteva štrajkača navodi i da ne bi bilo loše da se postavi još jedan zahtev. Naime, SPAS smatra da bi trebalo da se posle mesec dana brišu emisije u kojima su analitičari učestvovali da ih ne bi prozivali zbog netačnih informacija.