PODELI

Smatra se da je rizik od prenošenja virusa ovim putem nešto manji jer gaće i hlače koje nosimo sprečavaju širenje štetnih čestica.

Stručnjaci već dugo savjetuju dobro prozračivanje prostorija kako bi se smanjila opasnost od zaraze koronavirusom. No, taj je savjet sada dodatno dobio na važnosti jer je otkriveno da se virus širi i puštanjem vjetrova, odnosno flatulencijom, piše Telegraph.

Eksperti su već prije ukazali na dokaze koji idu u prilog teoriji da covid mogu širiti i ljudi koji puštaju vjetrove u malim, zatvorenim prostorima poput toaleta. Jedan od njih je kazao kako postoji dosta uvjerljivih dokaza koji podupiru tu tezu, iako britanske vlasti još nisu naručile istraživanje na tu temu, navodi britanski Telegraph.

Kažu da postoje ‘genetski dokazi o prijenosu virusa između osoba koje su bile u istom odjeljku toaleta u Australiji’.

Također postoje dokazi o širenju virusa kroz cijevi za otpadne vode tijekom lockdowna u Hong Kongu kad su određeni dijelovi kanalizacije ostali bez vode.

Iako znanost još nije ponudila konačne odgovore o ovoj temi, jedan je britanski ministar, koji je, valjda zbog osjetljivosti teme, želio ostati anoniman, izjavio da je covid prvenstveno bolest dišnih puteva koja se širi uglavnom kroz nos i usta.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona kaže da nije upoznat s tvrdnjama da se covid širi i flatulencijom.

Izvor: Jutarnji.hr