PODELI
Fata Orlović

Fata Orlović (78) iz Konjević Polja konačno se našla na spisku nastradalih u Srebrenici čime se završila dvadesetogodišnja agonija dokazivanja pogibije pred sudovima. Sud za ljudska prava u Strazburu 1.oktobra 2019. godine konačno je doneo presudu da je Fata poginula 1995. u Srebrenici, čime se broj žrtava povećava na blizu devet hiljada.

Porodica je izjavila kako je više od 20 godina čekala na zasluženu pravdu i da su konačno našli svoj mir: – Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su bili uz nas, naročito Majkama Srebrenice bez čije podrške ovo ne bismo dočekali. Konačno će moja nana naći svoj mir sa rahmetli mučenicima genocida iz Srebrenice – izjavila je Hurija Karić, ćerka Fate Orlović.

Majke Srebrenice

I Fata Orlović je zadovoljna presudom: – Umorna sam ali i srećna što ću konačno moći na miru da popijem kahvu u svojoj avliji sa mojim rahmetli mužem koji je poginuo 1995. u Srebrenici kad i ja. Kad sve bude gotovo, otići ću u Švedsku da se vidim sa mojim rahmetli jaranima i jaranicama iz genocida. Ponijeću im kahve i rahat lokuma – kratko je izjavila Fata.

Fadila Efendić 

Fadila Efendić, potpredsednica udruženja Majke Srebrenice izjavila je kako je Fata pokazala da se voljom, upornošću i beskompromisnom borbom može postići svaki cilj zbog čega je Fati dodeljena počasna titula „majka hrabrost“, navode iz ovog udruženja.