PODELI

– Vladika Grigorije će reformisati crkvu da bi konačno dozvolio ženama da budu patrijarsi u Srpskoj crkvi. Čim bude došlo do reforme, kandidovaću se.– Ovo je izjavila Staša Zajović na tribini povodom najave aktivnosti Žena u crnom u novoj 2021. godini.

–Ovde se ne zna ko kime upravlja, država crkvom ili crkva državom. Crkva je sebe toliko puta kompromitovala i ja i moje drugarice iz pokreta smo toliko puta ukazivale na to. To naravno ne znači da nema časnih i pravednih ljudi u SPC. Ja smatram da je Vladika Grigorije Durić jedan od njih. –

Na pitanje zašto, Staša kaže: – Grigorije je pre svega mlad i uspešan čovek. On je pokazao da neće slediti zatucanu politiku SPC iz ne znam kog veka. Ja smatram kao i on, da je reformacija crkve u Srbiji neophodna ukoliko želimo da krenemo napred i suočimo se sa svojom prošlošću. Konačno, vladika Grigorije razume položaj žena u SPC koji je katastrofalan. Žene u crkvi i ako postoje su nevidljive i nemaju moć odlučivanja. Reformacijom crkve pod vođstvom vladike Grigorija i žene će konačno dobiti svoje zaslužene pozicije patrijarha. Ja ću se kandidovati.– kazala je Staša Zajović.