PODELI

Vlasti u Atini najavljuju da će od aprila granice biti otvorene za turiste iz Srbije koji su razvili ožiljak od vakcine. Za one nevakcinisane, zavisiće od epidemiološke situacije u Srbiji.

Dobra vest je što se za sada razmatra uvođenje olakšica i za nevakcinisane ukoliko budu znali intonaciju grčke himne i osnovne reči iz grčkog jezika. Zvaničnici najavljuju da već sada formiraju dvojezične grupe carinika koji će održavati kratke kurseve na graničnim prelazima.

“Očekujemo velike gužve ovog leta a zbog epidemiološke situacije zadržavanja će biti još duža. Nevakcinisanim građanima Srbije će pored negativnog PCR testa biti potrebno i osnovno znanje grčkog jezika. U to ime već sada obučavamo dvojezične carinike koji će održavati kratke kurseve od 48-72 sata na graničnim prelazima, koliko se očekuje da će trajati zadržavanje. Građani Srbije će nakon završenog kursa dobiti specijalan pečat u pasošu. Nadamo se da ćemo time izbeći prošlogodišnji scenario iskrcavanja srpskih brodolomnika i desanta na naše obale.” istakao je jedan zvaničnik iz grčkog ministarstva za turizam.