PODELI

Danas u vestima hrvatska televizija je objavila ukupan brpj vakcinisanih osoba u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Nakon te vesti u studio se putem linka uključilo nekoliko hrvatskih naučnika i jedan analitičar.

Povod za sve ovo je bio podatak da je ukupan broj vakcinisanih ljudi u BiH za sada – nula (0). Gosti su istakli da im pored drugih problema ne treba i ponovno zaražavanje zbog njih, jedan je to ocenio kao bioterorizam usmeren protiv Hrvatske. Razmatralo se i uvođenje zabrane čak i tranzita kroz Hrvatsku za građane Bosne i Hercegovine.

Bilo kako bilo, stvarni motiv niko ne zna. Jedan hrvatski biskup je podsećajući na sve nedaće koje su zadesile Hrvatsku od početka godine (iseljavanje, pad nataliteta, korona i zemljotresi) istakao da je i činjenica da su im Bosanci “susjedi” i to nevakcinisani, još jedan dokaz Božjeg gneva na Hrvate i Hrvatsku.
Za to vreme u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama se sve više raspreda o ovom stanju. Jedni to vide kao uspeh, drugi kao poraz, treći kao uspeh samo zato što živciraju Hrvate.

Kao mogući razlozi za rekordnih nula vakcinisanih navodili su se razni razlozi : Dodik je i sam bolestan i ne može da interveniše; nema dovoljno stručnih sestara koje bi znale da je daju, sve otišle za Nemačku; vakcina nema ; ima vakcina ali je domar izgubio ključ od magacina gde stoje vakcine itd. Međutim, neki među njima su primetili da je u BiH naglo skočila prodaja artikla “ruka za cijepljenje” i da je tako bosanskohercegovačka raja obmanula sistem da se vakciniše. Ističu da su time izreke “I vuk sit i ovce na broju” i “umiljato jagnje 2 majke sisa” i dalje 2 omiljene izreke među stanovništvom – i to ne samo zbog dobrog pečenja i ražnja.