PODELI

U nerazvijenim opštinama na jugu Srbije zbog ujeda i napada mačaka isplaćeno preko 18.000 evra u toku 2020. godine. Ovo je bilo objavljeno na završnoj pres konferenciji naselja Džep sa juga Srbije.

-Otkako je opština rešila problem pasa lutalica prebacivanjem i sterilizacijom u azil u Vranju, javio se problem sa agresivnim mačkama lutalicama koje su izgubile svog prirodnog neprijatelja. Mačke su teže za hvatanje- objašnjavaju iz kabineta gradonačelnika. -Tome ne pogoduje ni činjenica da je u naselju Džep uglavnom preostalo staro stanovništvo, i to mahom babe. One hrane te mačke koje zbog toga sve više tu teritoriju smatraju svojom i zato napadaju ljude. Mi se nalazimo blizu autoputa i turisti ih već doživljavaju kao majmune u Indiji-navodi.

-Mi stalno apelujemo na babe i na turiste da ne hrane mačke ali ne vredi. Mačke su sve brojnije, deblje, veće i agresivnije. Imali smo i slučaj napada mačke koja je uskočila čoveku kroz prozor i nanela ozbiljne povrede njegovom skupom ljubimcu, tibetanskom mastifu Han đu. Taj slučaj nas je najviše i koštao jer je pas imao švajcarske papire i mađarski pasoš.-

Za 2021. godinu planira se razvoj strategije koja će sprečiti dalje isplaćivanje novca po privatnim tužbama građana. Razmatra se i izgradnja skloništa za mačke “Dobra maca” u saradnji sa kineskim investitorima, navode iz kabineta.