PODELI

Nemački vladika Grigorije uveo je novu praksu krštenja dok traje koronavirus. Vladika je prvo zatvorio u Nemačkoj sve pravoslavne crkve kad je izbila epidemija koronavirua, a potom kad ih je otvorio izmenio je način pričešćivanja.

Danas se Srbi u Nemačkoj pričešćuju kao katolici, jer vladika Grigorije smatra da je to sigurnije da se ne bi neko zarazio preko pričešća virusom korona.

Vladika je otišao korak dalje, pa je umesto potapanja u vodu tokom krštenja uvek praksu gađanja dece osvećenom vodicom iz plastičnog pištolja.

– Ne treba robovati ritualima. Nisu to magijske formule. Forma pričešća može da se mjenja, kao i forma krštenja. Na kraju najvažniji je moral, to ko je kakav čovjek.  – ističe vladika Grigorije.

– Robovanjem formi se dolazi do ritualizovanja vjere, sabijanja hrišćanstva u uske okvire obreda i uzdizanja ceremonijalne pobožnosti kao jedine validne.  – objašnjava Grigorije.

– Ja sam ovdje u Njemačkoj imao priliku da od naših susjeda protestanata naučim da su sve te pravoslavne forme idolatrija. To je i naš čuveni prosvetitelj Dositej Obradović svojevremeno pokušavao da objasni Srbima pučke vjere, ali nije vrjedelo. – dodaje Grigorije.

– Imamo mi još dosta da učimo od Evope, recimo o protestantskoj etici kao vrhunskom izrazu evropske hrišćanske misli. – zaključuje vladika Grigorije.