PODELI

Usled sve veće zabrinutosti pojedinih građana u vezi sa novom 5G mrežom koja se ovih dana postavlja širom Srbije, pokušali smo da se raspitamo kod stručnjaka da li je moguće zaštititi se od ovog novog vida elektromagnetnog zračenja.

Odgovor smo prvo odlučili da potražimo u Elektrotehničkom institute Nikola Tesla gde nas je primio dipl.ing. prof. dr. Aksentije Timotijević, u društvu gostujućeg profesora sa Univerziteta Lomonosov iz Moskve prof. dr Fjodora Fjodoroviča Mamutova. Kako su nam profesori ukratko objasnili radi se o potencijalno veoma štetnom zračenju odnosno talasima iz milimetarskog opsega.

Kao poređenje prof Fjodor nam je objasnio da se ista talasna dužina primenjuje kod UHF-VHF radara Nebo-M koji se koristi za dalekometno otkrivanje tzv stealth letelica kao i za njihovo efektivno ometanje. ‘’

– Vidite reč je o veoma jakom zračenju zbog čega prilikom upotrebe radara posada mora biti izolovana u zaštićenoj kabini, međutim frekvencija ovih radara nije toliko štetna po ljudsko zdravlje kao što je to primer kod sistema za mikrotalasno uništavanje ekplozivnih naprava pod imenom Listva, koji radi na identičnoj frekvenciji kao i High Band 5g mreža koja je i najopasnija od postojeća tri tipa 5g mreže.- objašnjava Mamutov.

 – Kod upotrebe tog sistema recimo posada mora da nosi metalna zaštitna odela ili da sedi u kabini vozila koja funkcioniše kao faradejev kavez. Svakako ne možemo reći da je izlazna snaga ista kao kod 5g, ali svakako postoje visoki rizici koji se mogu eliminisati na odredjene načine- istakao je professor Mamutov.

Na naše pitanje o mogućim načinima zaštite profesori su nam objasnili da se ti talasi u sudaru sa objektima sferičnog ili jajastog oblika napravljenih od organske materije ‘razbijaju’ i pretvaraju u talase metarske dužine koji su potpuno bezbedni za čovekov organizam a pre svega za ljudski centralni nervni sistem.

– Organska materija ima svojstva upijanja i razbijanja talasa i zračenja za razliku od neorganske koja čak može i pojačati to zračenje. Radili smo upravo ovde na našem institutu eksperimente i nećete verovati, otkrili da je kuvano jaje najuspešnije razbijalo zračenje. Smatramo ovo veoma bitnim otkrićem naročito zato što se ovo sredstvo može naći u svakoj kuhinji i što je lako dostupno. Merili smo EM spektrogramima i drugim instrumentima nivo zračenja i došli do sazanja da prostor od 1 metra širine i oko 2 metra visine između dva jajeta postaje neka vrsta mehura u kome zračenja gotovo da i nema. Dakle ako hoćete da se efikasno zaštitite od ovih zračenja sa sigurnošću možemo da tvrdimo da nošenje dva kuvana jajeta u oba dzepa jakne ili pantalona stvara potpunu zaštitu. Dok u laboratoriji ne stvorimo neke efikasnije i prikladnije odbijače zračenja ovo može poslužiti kao efikasna mera zaštite. Jedini je problem nastaje ukoliko koristitie 5g internet na vašem telefonu, jer u tom slučaju on neće raditi ili će raditi sporije od 4g interneta’’- istakli su profesori.