PODELI

Udruženje bosanaca „Janje moje“ iz Sidneja u parku ove svetske metropole je ispeklo janje na ražnju. Kada je po prijavi stigla komunalna policija, bosanci se pravdali da su izvodili veganski performans.

Multinacionalno i multikonfesionalno udruženje bosanaca „Janje moje“ praktikuje svake godine okupljanje u januaru u znak sećanja na januarske svetkovine u domovini. Svake godine ovo udruženje okupi oko 100 ljudi koji uz pesmu, pivo i janjetinu evocira uspomene na domovinu.

Ove godine nisu uspeli da zakupe prostor u restoranu u Sidneju jer su se Srbi i Hrvati posvađali, a muslimani nisu skupili dovoljno novaca za zakup, te su članovi udruženja rešili da u sidnejskom parku obeleže ovo tradicionalno okupljanje.

Problem je nastao kada je udruženje iskoristilo centralni park u Sidneju da bi na ražnju okrenulo janje, što je po australijskim zakonima zabranjeno. Međutim, tu se problem ne završava. Organizator ove svetkovine, izvesni Enes Hodžić, nije nabavio janje regularnim putem na farmi, već ga je uzeo u pet-šopu, tj prodavnici kućnih ljubimaca. Po australijskim zakonima strogo je zabranjeno kupiti pa ubiti kućnog ljubimca.

Ubruženje bosanaca se pravdalo policiji da su oni zapravo vegani i da na ovaj način žele ostalim australijcima da ogade jedenje mesa, ali ta priča nije prošla kod australijskih vlasti, te su organizatori zgodili u pritvor.

Kako saznajemo Enesu Hodžiću preti ozbiljna tužba i stroga zatvorska kazna. Dok je australijsko društvo zgroženo i šokirano ovakvim ponašanjem primitivnih Balkanaca.