PODELI

Poslednjih par godina Hrvatsku je napustilo preko 300 000 građana. Zvanični statistički podaci se falsifikuju iz političkih razloga. Deo iseljenih Hrvata se nije odjavilo, te istraživanja zagrebačkog instituta nemaju validne podatke. Ipak, postoje opcije da se tačno utvrdi broj iseljenih Hrvata ali to trenutno ne odgovara državnoj politici i zbog toga se istina prećutkuje.

Hrvati se masovno iseljavaju upravo u one sredine u EU, pre svega Nemačku i Austriju, gde je najveći broj iseljenih Srba. Po procenama Brisela u poslednjih par godina broj iseljenih Hrvata postepeno dostiže broj iseljenih Srba iz Hrvatske.

Stručnjaci iz Brisela navode da Hrvati namerno migriraju u sredine gde je najveći broj Srba. Pre svega to su im dojučerašnje komšije, ljudi s kojima su zajedno živeli u Jugoslaviji, s kojima su delili dobro i zlo, radili, gradili, ratovali. Srbi su se već uklopili u EU, pokrenuli poslove, naučili jezik i običaje sredine u koju su došli i postali deo sistema.

– Hrvati tako dolaze na gotovo, koristeći srpske veze i iskustvo, upravo onako kako su ušli i u Jugoslaviju. – navode stručnjaci iz Brisela.

– U pitanju su neki tradicionalni balkanski sado-mazo odnosi. Srbi rado prihvataju Hrvate i zapošljavaju ih. Izvesno vreme su ti odnosi veoma odlični, ali se po pravilu uvek završe nekim razračunavanjem. – navode stručnjaci iz Brisela.

Stručnjaci iz Brisela se pribojavaju da će Srbi i Hrvati ovaj sindrom preneti na celokuno stanovništvo EU i razmišljaju da ipak izoluju Srbe i Hrvate u EU, tačnije da ih stave u neku vrstu geta.