PODELI

Neverovatan fenomen širom Srbije. Ljudi koji nikad nisu ni čuli ni videli Stašu Zajović imaju noćne more u kojima im se javlja Staša i crnogorskim akcentom im govori: „Đe si jado, viđi veće ja brke imam no ti!“

Na KBC je hospitalizovano oko 20-ak muškaraca koji su pod jakim sedativima. Po svedočenju dežurnog lekara pacijente su protekle noći kola hitne pomoći masovno dovozila u bolnicu.

– Svi ovi pacijenti imaju iste simptome. Jak napad panike, dezorijentisanost, insomnija. Zanimljivo je da su to sve sredovečni muškarci, pretežno neženje. Ono što je čudno da su gotovo svi dali istovetnu izjavu, da im se u snu javlja žena koja liči na kakvog brđanina, koja se predstavlja kao Staša Zajović i koja ih u snovima maltretira. – rekao je dežurni lekar.

Iz razgovora sa psihijatrom smo ustanovili da su ovakvi fenomeni retkost, ali da se povremeno u istoriji javljaju.

– U psihologiji se takve žene definišu kao kastrati, tj one koje žele da kastriraju muškarca, da mu oduzmu libido i učine ga inferiornim. Obično su to prelepe zavodnice, i puna je mitologija širom sveta sličnih arhetipova ovih lepotica kastrata. Problem je što je ovo sa Stašom jedan neuobičajen fenomen, jer se ona javlja kao muškarac veći od prosečnih muškaraca i začikava svoje žrtve svojom muškošću. To kod naših pacijenata dovodi do gubitka libida i samopouzdanja a vremenom i do panike, otežanog disanja, aritmije, povišenog pritiska i drugih psihosomatskih problema. – tvrdi psihijatar Marko Preradović.

– Rešenje je obično vrlo jednostavno. Potrebno je da pacijent shvati da je u pitanju najobičnija noćna mora i da prihvati svoju muškost kao takvu. Pacijentima se preporučuje odlazak na selo i boravak u nekoj pobožnoj patriotskoj i patrijarhalnoj porodici izvesno vreme. Obično svi pacijenti koje smo lečili na ovaj način budu izlečeni.- kaže psihijatar.