PODELI

 

Organizatori četvrtog u nizu protesta pod sloganom „Jedan od pet miliona“, koji je zakazan za subotu 29. decembra, najavljuju nešto šta mnogi nisu očekivali a šta će biti radikalna promena odnosa demonstranata prema pitanju Кosova i Metohije. Iako su mnogi prigovarali činjenici da se na protestima ne pominje ova bolna rana naše države, najavljene aktivnosti za subotnji protest demantovaće sve koji u okupljenima vide jeftino povampirenje propale ideje jugoslovenstva.
Naša proslavljena glumica Mirjana Кaranović po prvi put će se obratiti nezadovoljnim građanima i to ne bilo gde već ispred američke ambasade. Naime, demonstranti koji do sada nisu transparentno izneli svoje zahteve, odlučili su da konkretizuju svoje smernice i to tako što će kao prvi zahtev tražiti od Američkog ambasadora da izdejstvuje ukidanje nezakonito uvedenih taksi na uvoz robe iz Srbije na Кosovo. Ovaj necivilizacijski postupak Prištine, ukoliko ne bude prekinut, ostaviće Srbe koji žive na Кosovu bez najosnovnijih potrepština za život i to je ono šta je nagnalo vođe protesta da se slože u tome da drugih zahteva dok ovaj ne bude ispunjen nemaju.
„Planiram da podsetim okupljene na užasno stanje u kojem se nalaze naša braća i sestre na Кosovu i Metohiji. Ne samo da su pod stalnim pritiskom zbog ratnohuškaške politike kosovskih albanaca već su dovedeni i na rub same egzistencije. Sigurna sam da će američki ambasador imati razumevanja za naš zahtev i da će svi, a posebno deca na Кosovu i Metohiji, u radosti dočekati Novogodišnje i Božićne praznike. Ukoliko se to ne dogodi čekaćemo svi Novu Godinu ispred američke ambasade. Time ne kršimo nijedan međunarodni zakon niti bilo koga ugrožavamo već samo pokazujemo da brinemo za svoj narod.“ izjavila je vidno emotivno ali i odlučno glumica Mirjana Кaranović.