PODELI

Domaće NVO i opozicija smatraju da je kićenje Beograda uoči novogodišnjih praznika ruglo koje narušava ugled Srbije. Saša Janković tvrdi da po crkvenim kanonima može samo badnjak da se unese u kuću/stan i to uoči Božića, a da je ovaj kičeraj od svetlećih jelki i drugih džidžabidža paganski i antisrpski.

Staša Zajović iz NVO „Žene u Crnom“ smatra da vlast vodi antisrpsku kampanju kićenjem Beograda koje nije u skladu sa drevnom srpskom tradicijom.

– Zna se šta je srpska tradicija, to su beli luk, badnjak, pečeno prase i slično, a ovo šarenilo kao za kinesku Novu godinu zaista ne priliči glavnom gradu vaskolikog srBstva! – rekla je Staša.

Sociološkinja Janja Beč dodaje da su Novogodišnje praznike uveli komunisti i da pre toga Srbi nisu slavili Novu godinu.

– To je direktno menjanje svesti jednog naroda. Uvođenjem stranih običaja kao što su Nova Godina ili Helovin, želi se potisnuti stara srpska tradicija i izmeniti nacionalni identitet. – rekla je Beč.

Dragan Đilas smatra da je to preskupo trošenje para srpskih poreskih obveznika.

– Bolje da su te pare pametnije iskorištene, recimo da se pokrene neki biznis. – kaže Đilas.

Sergej Trifunović, glasnogovornik opozicije dodaje da, ako vlast ovako nastavi sa uvođenjem novotarija, da ga ne bi čudilo da dogodine počnemo slaviti gej parade umesto krsnih Slava.