PODELI

Posle katastrofalnog poraza koji je Aleksandar Vučić doživeo u prvom krugu predsedničkih izbora 2022. godine u drugi krug su ušla dva najjača kandidata: Ljubiša Preletačević Beli sa građanskim pokretom „Sarmu probo nisi“(SPN) i dr Miroljub Petrović sa versko-nacionalnim pokretom „Pod mač bato!“(PMB!).

Dr Miroljubu Petroviću je prilično olakšan ulazak u drugi krug odsustvom Šešelja i Boška Obradovića sa srpske političke scene. Kao što vam je poznato Vojislav dr Šešelj više nije sposoban za aktivno bavljenje politikom. Posle šloga koji je doživeo izgovara samo jednu rečenicu „Dvž Vvata!“ za koju još niko od eksperata nije uspeo da utvrdi šta zapravo znači. Boško Obradović se već nekoliko godina ne bavi politikom, od kako je sa svojom novom ljubavnicom, inače kćerkom Donalda Trampa, kupio ostrvo na Bahamima.

Aktivnu podršku Ljubiši Preletačeviću Belom na ovim izborima dala je Vesna Pešić, Srđa Popović zvani CANVAS, zatim Saša Janković i brojne NVO kao i grupe građana.

Muž Vuka Jeremića, izvesni Malkom Dokins je pručio da se njegov suprug više ne bavi politikom i da neće nikome dati podršku na srpskim predsedničkim izborima. Malkom je saopštio za medije da je Vuk odličan profesor fizike na Kembridžu, koga studenti veoma poštuju i vole, te da je njemu nauka glavna preokupacija a ne neki balkanski politički cirkus.

Po procenama IPSOS stratedžik marketinga Preletačević sa 4,5% pristalica u srpskom glasačkom telu ima veće šanse od dr Miroljuba Petrovića kome po istraživanju IPSOS-a građani daju porevenje od 4,4%.

Od ostalih 7656 kandidata za predsednika Srbije, još se jedino ističe Saša Radulović sa 1,3% podrške glasačkog tela, svi ostali su ispod 1%.